Viikon fillari 30/2015 ja Kaikki tiet tuleva Roomasta 3 – kaikki on katoavaista

Tämän viikon fillari on matkalla Italiaan kadonnut Kameli. Ja koska se on kadonnut, ei siitä ole tuoretta kuvaa.

Viisi yötä pyöräretkellä Italiassa ilman polkupyörää. Neljäntenä iltana saavuimme Sienaan. Pimeässä lämpimässä (kuumassa) yössä minä ajoin keskustaan taksilla, ystäväni polkivat omaa tahtiaan. Se tunne, kun albergon vastaanotossa huomaan kadottaneeni passin. Kuin Palazzo Pubblicon museon marmoriin veistetty mies. Eiiii….. 

  

  

Olin siis menettänyt polkupyöräni, sivulaukullisen pyöräilyvarusteita ja passin. Ja oli pyöräretkellä Italiassa.

Mutta kohtasin ensimmäistäkertaa häikäisevän kauniin Sienan. Siena sijaitsee keski-Italiassa, Toscanassa, hieman Firenzen alapuolella. Sen onni oli jäädä kukoistuksensa (1100) jälkeen Firenzen varjoon, tavalliseksi maakuntakaupungiksi, jossa rakentaminen pysähtyi ja jonne II maailmansodan pommitukset eivät kohdistuneet. 

Siena kukoisti erityisesti 1100-luvulla ja monet merkittävät rakennukset, kuten hämmentävän kaunis katedaali, ovat tältä ajalta. 1300-luvulla Siena oli yksi Euroopan suurimpia kaupunkeja, siellä oli noin 100 000 asukasta. Vertailun vuoksi, nykyisin asukkaita on noin 50 000. Sienan kohtaloksi koitui rutto, musta surma, se romahdutti kaupungin väkiluvun ja vaurauden ja pysäytti mm. katedraalin suunnitellut itäosan laajennukset.

Sienan keskiaikainen ydin on vaikuttava, 1400-luvun jälkeen siellä ei juuri ole purettu mitään eikä rakennettu uutta. Kävely kaduilla on hiljentävä kokemus. Mahtavia rakennuksia, puna-ruskean kiven lämmintä harmoniaa. Eikä matkailijoita kuten muistojeni Fienzessä, rauhallista, ei jonoja joita pelkään kuin mustaa surmaa.

   
      Vietimme Sienassa kaksi yötä, mutta välillä vaihdoimme majapaikkaa. Italiassa on kuuminta 136 vuoteen, ja jos sikojakin suihkutetaan niin vähin mitä matkailija voi odottaa on ilmastoitu huone. Tarkista päivittäin polkupyöräni tilanteen, mutta suunnittelemme matkamme jo 2:3 periaatteella. Kaksi fillaria, kolme ajajaa. Maanantaina matka jatkuu, tarkemmat suunnitelmat teemme aamukahvin äärellä. 

Näyttää siis siltä, että Italiaan voi tulla onnistuneelle pyöräretkelle myös ilman fillaria. Passikin löytyi, se oli jäänyt pyörävuokraamoon Orbetelloon ja lähtee postissa ystävieni luo Schioon. Ja maanantaina ajelen Hessun cervelolla, jotain täytettä pitäisi ajokenkiin saada.

   
  

   

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s