Shahmama Cycling Group – Afganistanin pyöräilevät naiset

Jos olet nähnyt kuvan kallioon räjäytetyistä aukoista, joissa aiemmin oli suuret Bamyanin Buddhat, olet lähellä tätä tarinaa. Vuonna 2001 Taliban räjäytti nuo kaksi noin vuonna 500 AD louhittua ja rakennettua jättimäistä monumenttia. Jälleenrakentamisesta on keskusteltu paljon, mutta ehkä on ihan hyvä, että tuleville sukupolville jää jäljelle tyhjänä ammottavat aukot, haavat kalliossa, ja tarinat ihmisen hulluudesta joka ne tuhosi. 

 

Shahmama Cycling Group on nuorten naisten pyöräilyjoukkue Afganistanin Bamyanissa, pikkukaupungissa Kabulista luoteeseen, näiden buddhien lähellä. Nuoria naisia, jotka joukkueen johtajan Zahran lailla haluavat elää kuten isoäidit, joilla oli vapaus fillaroida, käydä elokuvissa, istua yhteisillä luennoilla miesten kanssa, heiluttaa hiuksia tuulessa, helteessä tai räntäsateessa. Pyöräilyjoukkueen nimi Shahmama viittaa noista kahdesta kadotetusta veistoksesta pienempään, naispuoliseen buddhaan. 

  
Khaled Hosseinin kirjassa Tuhat nousevaa aurinkoa isä vie tyttärensä ja naapurin pojan noille Buddhille, tuo kirja on ehdottomasti lukemisen arvoinen. Surullista vain, että Afganistanissa paljon työskennelleen Eevan mukaan Hosseinin kirja on enemmän kin totta. 

Viime marraskuussa 2014 kokoontui helsinkiläisessä olohuoneessa joukko ihmisiä, jotka olivat päättäneet tukea nuorten afgaaninaisten harrastusta ja sitä kautta tasa-arvoa ja demokatiaa Afganistanissa. Naistoimittajia, Helsingin Polkupyöräilijöitä ja muutama aikanaan maanpakoon lähtenyt afganistanilainen rouva. 

Talven aikana keräsimme rahaa mm. polkemalla spinning pyöriä, naurujoogailemalla, syömällä afgaani-illallisen Matti Rämön seurassa ja keittämällä aash-soppaa Teurastamon pihalla. Ensimmäinen tavoitteemme oli saada naisille heidän toivomansa pyöräilypaidat. Joukkueen logo suunniteltiin Afganistanissa, Suomessa joku ihana fb-tukiryhmässä ollut henkilö löysi graafikon joka teki siitä painokelpoisen. 

  
Lähdimme paitatilauksessa siitä, että saamme olemassaolevilla euroilla Zahran toivoman määrän paitoja, suurin piirtein suunnitelman mukaan. Paitojen toimitukselle tuli yllättäen tiukka dead line, joten hankintaan vaikutti merkittävästi toimitusaika. Rahat riittivät tarpeeksi moneen paitaan, otimme painatuksen vain selkään, kaikella kun on hintansa. Paidat saapuivat Suomeen kuusi päivää sitten, jo seuraavana päivänä ne jatkoivat matkaa Puolustusvoimien kuljetuksessa Kabuliin

Enemmän kuin lämmin kiitos kaikille teille, jotka olette olleet tukemassa tätä hanketta! Pienen pieniä tärkeitä askeleita, jotka muuttavat maailmaa, edes jossain. Hiukan. 

Seuraavaksi yritämme hankkia kypärät, sopansyöjiä siis tarvitaan jatkossakin!!!

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s