Aash keittoa Afganistanista – Right to Ride

Teurastamon kesän avauksessa lauantaina 16.5.15 yhdistyi kaksi hienoa asiaa, pyöräily ja ruoka. Stadin Ketju & Ravintolapäivä yhdistyivät konkreettisesti Right to Ride -ravintolassa, jossa keitettiin ja tarjoiltiin tyypillistä afganistanilaista arkiruokaa aash-keittoa. 

  
Right to Ride on Afganistanin Bamyanissa toimiva naisten pyöräilyjoukkue. Nämä nuoret naiset haluavat ajaa fillareilla, harjoitella ja kilpailla, vaikka se on tällä hetkellä Afganistanissa hyvin erikoinen harrastus naisille. Kaikilla joukkueen jäsenillä pitää olla isän tai veljen lupa pyöräillä, lisäksi he tarvitsevat lääkärintodistuksen siitä, että pyöräily ei ole haitaksi terveydelle. 

Right to Ride ravintola on osa afgaaninaisten tukihanketta. Hanketta vetävät Naistoimittajat ry ja Helsingin Plkupyöräilijät ry. Tavoitteena on yksinkertaisesti hankkia naisille varusteita, pula on kaikesta. Tällä hetkellä joukkue suunnittelee itselleen ajopaitaa, yhteistyötämme hidastaa lähinnä tiedonkulku – internet ei ole kaikille arkea. Hanketta voi seurata TÄÄLLÄ, tänään saimme mm. kauan kaivatun @postin Kabulista. Liitteenä oli tulevan ajopaidan logo ja muutamia kuvaterveisiä Bamyanista.

  

Right to Ride ravintolan asikkaat varmistivat, että tytöt saavat paitansa, niihin riittävä pääoma on nyt koossa. Seuraava toive on kunnolliset kypärät, jotka ovat paikallisissa olosuhteissa todella tarpeen.

Aash-keitto (keitto = shorba) on afganistanilaisen pääkokkimme Nasrinin mukaan kaikkkialla maassa syötävä arkiruoka. Aineksiltaan se on suomalaiselle hyvin tuttu, mausteet kurkuma, korianteri ja chili muuttavat sen keski-aasialaiseksi. 

Keittoon tarvitaan sipulia, valkosipulia, perunoita, porkkanoita, kikherneitä, nuudeleita/pastaa ja öljyä. Mausteet ovat suolan lisäksi kurkuma, tuore ja kuivattu korianteri ja tomaattipure. Keiton viimeistelyyn tehdään valkosipulilla ja suolalla maustettu jugurttikastike sekä minttukastike, jossa on tuoretta minttua, valkosipulia ja vettä (ravintolapäivän minttukastikkeessa oli myös hunajaa). Ja viimeiseksi pinnalle hyppysellinen tuoretta tilliä ja/tai korianteria.

Onions, garlic, potatoes, carrots, chic beans, pasta/noodles and oil. Tomato pure, turmenic, dryed and fresh coriander. To jugurt: jugut, salt & garlic. To mint: fresh mint, garlic, water (honey). Fresh coriander and/or dill.

  
Näin syntyy Nasrinin ja Kariman aash: Pilkottu sipuli ja valkosipuli haudutetaan öljyssä. Niiden pehmettyä lisätään tomaattipure, rouhittu kuiva korianteri ja kurkuma. Sekoitellaan ja annetaan hieman paahtua, minkä jälkeen lisätään vettä. 

Kiehuvaan keittopohjaan lisätään ensin pieneksi kuutioidut porkkanat, kun ne ovat vähän pehmenneet lisätään perunakuutiot. Tämän jälkeen pataan lisätään silputtua tuoretta korianteria.

Nuudelit/pasta lisätään keittoajan mukaan. Ravintolapäivään teimme tuorepastaa, joka kypsyi hetkessä, mutta afgaanirouvien mielestä kuivattu pasta on ihan yhtä hyvää.

Keittoastia tai annos viimeistellään jugurttikastikkella, minttukastikkeella ja tuoreilla yrteillä. 

   
   Perinteiseen tapaa keittoon voi lisätä lihapullia, mutta yhtä lailla käyttämällä munattomia nuudeleita siitä saa täysin vegaanin. Helppoa, yksinkertaista ja herkullista. Kariman ja Nasrinin ohjeen mukaan lihapullien pitää olla naudanlihasta ja pieniä, muuten aivan kuin ”suomalaisia lihapullia”.

Aashia eli nuudelikeittoa syödään sekä alku- että pääruokana, pääruokana siihen pääsääntöisesti lisätään lihapullat. 

Sittenpä vaan perunoita kuorimaan ja korianteria murskaamaan! 

   
           Kuvat: Sirkku I. Ilse P. ja mip63

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s