Bombardino! 

Kun maaliskuun puolivälissä aamun ensimmäisinä tunteina kuuluu raollaan olevasta parvekkeen ovesta mustarastaan laulu, on vaikea painaa pää tyynyyn ja jatkaa unta. Varhaisaamukahvi, Pauliinalta ostetusta keltaisesta KoKo-mukista, sitten takaisin futonille.

Keltainen kuin kevät. Mieleeni tuli bombardino, talvisten Dolimiittien lämmin drinkki, joka sopisi mainiosti lähestyvään pääsiäiseen. 

Maistoin ensimmäisen bombardinoni tämän vuoden helmikuussa, kun olin italialaisten ystävieni kanssa patikoimassa Brunicon ja Cortina d´Ampezzon välisillä vuorilla. Koska olen aina pitänyt ylämäistä enemmän kuin alamäistä, en ole koskaan aikaisemmin edes piipahtanut talvi-Alpeilla. Näin myös tämä koillisen Italian perinteinen talvijuoma tuli tutuksi vasta aikuisiällä. Ja pitkään mietin nytkin ottaisinko Ritan suositteleman bombardinon vai tavallisen kuuman viinin, vin brule caldon. Ratkaisin asian juomalla molemmat, sen verran pitkä tuli tauostamme Rifucio – Auronzossa. Ja sen verran pieniä olivat annokset.

 Bombardino on yksinkertaisesti lämmitettyä brandyllä terästettyä munalikööriä, jonka päällä on (sulaa…) kermavaahtoa. Silmäilemieni hienojen kuvien ja ohjeiden joukossa sekoitussuhde vaihtelee 3:1 aina 1:1, huh. Siis munaliköörin suhde brandyyn. 

Variatioitakin on, niistä perinteisin ja yleisin Calimero, jossa mukaan on lorautettu espressoa. Ja sitten brandyn voi korvat rommilla tai viskillä, tai koko juoman laimentaa täysmaidolla. 

Olisiko tässä pääsiäisherkku perinteisen pashan rinnalle?

Ai että miten tämä liittyy pyöräilyyn? Kahdellakin tapaa. 

Vuosikausiin en ole käynyt Italiassa pyöräilemättä edes päivää – saavutus sekin. Ja toiseksi, tälle samalle paikalle päättyi vuonna 2013 Giro d´Italian 20. etappi, lauantaina 25. toukokuuta. Kesällä tänne tulee siis kunnon tie 😉 Loppuun vielä muutama kuva Team Orvokin koekeittiöstä.Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s