Viikon fillari 6/2015 – Wadjda

Tämän viikon fillari on poikkeuksellisesti elokuva. Ei ihan uusi, mutta aivan erityinen. Haifaa Al-Mansourin elokuva Wadjda ilmestyi jo pari vuotta sitten (2013), mutta meille se saapui vasta viime viikolla. Kiitos siitä vielä kerran HeliVeikille, Apparin ajokaverille, joka näki leffan lentäessään Atlantin valtameren yli. Vaikuttui ja halusi tuoda sen Suomeen.

wadjda-2012-001-wadjda-with-bicycle

Wadjda on ensimmäinen Saudi Arabiassa tehty naisohjaajan elokuva. Riyadin esikaupungeissa kuvattu elokuva kertoo 10-vuotiaasta Wadjdasta, tytöstä joka unelmoi kaupasta läöytämästään vihreästä polkupyörästä kilpaillakseen ystävänsä Abdullahia kanssa. ”To loose to a girl is a double loose”, toteaa Wadjda, kun Abdullah epäilee tytön uhoa.

Wadjda-thumb-1100x733-44890

Wadjda on idealistinen, romanttinen ja huumorilla höystetty elokuva, joka kantaa kauniissa tarinassa ohjaajan vakavampaa viestiä. Miesten hallitsemassa vauraassa Saudi Arabiassa naisella on kaikkea – paitsi oma vapaus. Uskonto määrittelee Wadjdan arkea joka hetki, mutta fiksu kapinallinen teinityttö on oppinut pelaamaan omaa peliään. Uskonto ja ankara rehtori ovat itse asiassa mahdollisuus, jopa niiden asettamat kiellot ovat keino ansaita rahaa vihreään fillariin, kunhan  tietää miten sen tekee.

wadjda-2012-004-wadjda-tying-converse

Filmin lopussa Wadjda rullaa uudella fillarillaan korkealla kadenssilla, ku rakas ystävä Abdullah kiertää kampea raskaammin mutta pysyy tytön mukana. Pyörä symboloi muutosta, oikeutta oman elämän hallintaan.

Right to Ride, siitä lisää myöhemmin. Linkin tiimi ei ole HePon ja Naistoimittajat ry:n  tukema tiimi, meidän tukiprojektimme on vasta alussa. Kiitos jo nyt yhteistyökumppaneille Puolustusvoimat, Halti, Luhta ja SP BikeService Oy/Salo.

Katsokaa hyvät ihmiset Wadjda ja tulkaa hyvälle tuulelle!

TRAILERI

Wadjda

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s