Joulun parhaat – 50 nuove salite in bicicetta ja muita herkkuja

– Se on vain ihmisten keksimä erityinen päivä, siis ihan oikeasti ihan tavallinen päivä, kuvaili esikoiseni joulua. Ja oli oikeassa.
– Jep, näin on. Mutta tämä keksintö auttaa ainakin minua selviämään järjissäni tämän pimeän vuodenajan yli.

Jotain mitä odottaa, vaikken oikein tiedä miksi, jotain mikä antaa lupauksen siitä, että lopulta valo voittaa pimeyden, äiti aurinko ei ole jättänyt meitä lopullisesti. Tälläkään kertaa.

Vaan mikä teki joulusta joulun, tästä meidän pimeästä keskitalven päivästä? Joulukuusi, kynttilät, glögi ja piparit, hyvät juustot, rosmariinimarinoitu poronpaisti. Anikselle ja vaniljalle maistuva taatelihilloke. Punatulkkuliina, jonka kirjoin kauan kauan sitten. Haltialan metsän kuusi, jonka lapset joka joulu koristelevat.

Omassa lähiperheessäni vietettiin lahjatonta joulua, se on helppoa nyt kun lapsemme ovat jo aikuisia. Annamme lahjoja ja lahjoituksia ympäri vuoden, aina kun siihen on oikea hetki, ja joulussa on jo itsessään lahjaa ja iloa yllin kyllin.

Yhden lahjan kuitenkin saimme, Apukuski ja minä, se pääsi yllättämään meidät kuin irtiotto pääjoukosta. Kotiin kannettu keltainen posta Italia -laatikko vihjasi, että viime kesän pyöräretkellä saamamme uudet ystävät Rita & Roberto halusivat jakaa joulupäivät kanssamme, vaikka viettäisimme joulua eri paikoissa.

Avatessamme huolella pakattuja kääröjä löysimme monia itselle rakkaita ja tuttuja asioita Italiasta: cotecchino makkaran, Asiagon juustoa, mostarda-hilloa, amaretti keksejä, Cantina Valleogran Amalo kuohuviiniä, Libera Terran sitruunahilloa, linssejä,  ja monia muita pieniä aarteita. Oliivipuusta tehty pieni pyhä perhe. Panettone jossa on kuva Bassano del Grappan vanhasta sillasta. Ritan keittämää limoncelloa..

Mukana oli myös se yksi ainoa asia, jonka olin pyytänyt lähettämään, La Cucina Italiana -aikakauslehden joulunumero. Italiassa on monia ihania ruokaan keskittyviä aikakauslehtiä ja ne ovat  huiman edullisia, parilla eurolla saa upeita ohjeita ja kuvia sesongin herkuista.

IMG_3905 (1)

Kokeilin valkosuklaapiimää – Cioccolato bianco caldoa (lämmintä valkosuklaakaakaota) heti aatonaattona, kun ystäväni Babette toi koiransa meille jouluhoitoon. Se oli niin suuni mukaista, että vaihdoin joulupäivän jälkiruoaksi aikomani perinteisen tiramisun tähän herkkuun. Kyllä poronpaistin päälle kelppaa hörpätä piimää! Hassua sinänsä, että tämä oivallus piti kierrättää Italian kauttatänne piimän luvattuun maahan.

Lämmin valkosuklaakaakao kahdelle

1,5 dl piimää, 100 g valkosuklaata, 0,6 dl kermaa, 0,5 dl maitoa, limetti.

Sulata suklaa, sekoita maito ja piimä ja lämmitä neste. Vatkaa lämpöiseen piimään sulatettu suklaa ja 1/3 raastetusta limetin kuoresta. Kaada juoma laseihin, lusikoi pinnalle kermavaahtoa ja sen päälle loppu limetin kuori.

Herkkujen herkku, jälkiruoka jälkiruoan päälle, todellinen dolce!

Jouluherkkujen ja ikioman uuden pandoro-vuoan lisäksi saimme kaksi kirjaa, 50 kinkaretta pyöräilijöille ja 800 italialaisen keittiön parasta ohjetta. Pieni lusikallinen kultaa, Il piccolo cucchiaio d´oro, sisältää mm. Baccala alla Vicentina ohjeen, melko erikoisen kalaruoan, jota 89-vuotias Teresa keitti minulle viime lokakuussa. Perinteisesti polentan kanssa tarjoiltavassa kalamuhennoksessa kuivattu turska saa seurakseen mm. valkosipulia, maitoa, parmesania ja oliiviöljyä.

2013 julkaistussa ja 2014 italiaksi käännetyssä teoksessa 50 nuove salite in bicicletta Daniel Frieb ja Pete Gooding esittelevät 50 uutta ehkä hieman vähemmän tunnettua kinkaretta Euroopassa. Makuasioita, toimittajan valintoja Norjasta Belgian kautta Alpeille ja Apenniineille, uusia haasteita ja unelmia viritellen. Klassikot on jo nähty 😉 Ja yksi näistäkin tuli kavuttua viime kesänä 30 kg nyytit Kamelissa, Passo Rolle, päivä ennen Monte Grappalle nousua. Passo Rollen rintellä oli muuten yksi kauneimmista näkemistäni karjoista.

Sekä Appari että Kuopus viihtyivät hyvin teoksen parissa, sieltä löytyi mm. yksi kinkare, jonne tie vie helmikuun leirillä… muuta siitä lisää kun vuosi vaihtuu, uudet nousut ovat uusia tarinoita.

 

Mainokset

3 responses to “Joulun parhaat – 50 nuove salite in bicicetta ja muita herkkuja

  1. Varsin herkullinen paketti ja söpöt karvaiset vieraat.

    • Karvakuonot kävelyttivät minua enemmän kuin olen aikoihin kävellyt, leasing-koira tuo mukavaa vaihtelua arjen rutiineihin.

  2. Paluuviite: Pizzoccheri della Valtellina – talviruokaa Italian Alpeilta | -mip-

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s