Syksy, Alpit, omenat, artisokat ja Team Orvokki.

Rakastan kesää ylitse kaiken, mutta syksy on ehdottomasti lempivuodenaikani. Iloksi ja innostukseksi, rakkaudesta Suomen syksyyn.

IMG_2379 ok1

Syksyllä keräämme kesän satoa, syksyn luonteeseen kuuluu yllättävyys ja ennustamattomuus. Yhtenä yönä tulee halla ja katsoo mitä olemme jättäneet kasvimaalle, siitä alkaa talvi ja lumen odotus. Pimeässä kaapissa vihreät tomaatit vapisevat, huh, selvisimme. Omenat putoavat puista, jos emme poimi niitä, pensasaidan marja-aroniat alkavat muuttua ryppyisiksi mummoiksi.

Värit valtaavat metsän. Syys-lokakuussa on hyvä varata joutilaita vapaapäiviä, ei mitään, ei mihinkään. Jotta olisi aikaa ja tilaa heittäytyä syksyyn.

Aloitin viikonloppuni Jädelino-treffeillä toisen tyttäreni kanssa ihanassa helsinkiläis-italialaisen jäätelön kotiluolassa. Hyvä kahvi ja parempi jäätelö, tällä kertaa kuin Italian lippu. Jädelino on Sörnäisten Teurastamolla toimiva jäätelöbaari, Gelateria, joka valmistaa ja myy italialaista artesaanijäätelöä. Vaikka yritys on nuori, alkaa se Keskuspuiston tapaan olla helsinkiläinen paikka, joka kuuluu yleissivistykseen.

IMG_2263 ok

Poljin kotiin kasvimaan kautta, nostin maasta artisokan mukuloita ja piparjuuren, nyhdin vähän tuoretta minttua. Lämmin syksy jatkaa kasvien kasvukautta, pari viikkoa sitten tapasin metsässä kukkivan valkovuokon.

Kotona minua odotti syysyllätys, Apukuski ja Miksu e. Torppis omenakassien ja -vempainten kanssa. Alpeilta kotiutuneet kotikinkareen sankarit puhkuivat voimaa ja innostusta, minä en. Vetäydyin nopeasti takavasemmalle, itsekin yllätyin ketteryydestäni. Todellisen vaaran hetkellä kehoon ikääntymisen myötä hiipinyt kankeus katoaa silmän räpäyksessä. Apukuski ymmärsi tarjota minulle lasillisen ystävämme Roberton lähettämää Val Mairan yrttilikööriä, mulkoilin tuvan perältä omenanhuuruisia miehiä.

Omenahärdellin päätyttyä käynnistin oman laboratorioni. Sain kuluneella viikolla ihanaa luomuhunajaa Jyväskylästä, kesällä bongatun Polin hunajagrappan innoittamana uutin syksyisen kasvimaan viimeistä antia hunajalla makeutettuun viinaan. Minttua, saksankirveliä ja rosmariinia, sitruunat ja laventeli piti ostaa.

Lauantaina 4. lokakuuta vietetään Suomessa kansallista korvapuustipäivää. Niinpä viruin lauantaiaamuna futonillani pitkään, join alkukahvit ja odottelin virallista korvapuustiaamiaista, joka pohjoishelsinkiläisen uusperinteen mukaisesti tarjoiltiin vuoteeseen hunajamaitokahvin kera. Wow, tällaisia juhlapäiviä rakastan! Loppuvapaapäivän ohjelmaan kuului fillarilla tehty omenasoseen ja korvapuustien jakelukierros tyttäriemme oville Sörnäinen-Haaga, sekä lammaskaalin keitto ja nautiskelu. Huh, mikä päivä!

Sunnuntaina Miksu nousi taas rappusiamme ylös omenakassit käsissä, tunti sen jälkeen kuopuksemme karautti pihaan valkealla ridleyllä ja ryhtyi omenaoppipojaksi.  Taas kerran vetäydyin tyylikkäästi kulisseihin lukemaan italian sanoja, Team Orvokki henkeen omenamies Miksu vapautti minut pilkkomisen, keittämisen, veivaamisen ja purkittamisen ikeestä. – Tarvitaanhan me tiedottaja.

Viikonlopun päätteeksi, suomalais-italialainen syysillallinen kolmelle. Tattikeittoa, ricotta gnoccheja rosmariinivoissa, lohiburgerit ja hunajapaahdettua maa-artisokkaa, syrnikkejä mansikalla höystetyllä italialaisella hunajalla alla Val Leogra.

Kiitos sisarelleni Ilselle tateista, ja siitä että sain syksyni ennen kuin se meni 😉

Gnocchi di ricotta eli ricotta mykyt: 500 g ricotta-juustoa, 2 kananmunaa, 100 g parmesan-juustoa, suolaa, muskottipähkinää, 250 g vehnäjauhoja. Sekoita taikinaksi, anna levätä, leivo pötkyläksi josta leikkaat paloja. Keitä sulatussa vedessä, kypsä gnocchi nousee pintaan. Tarjoile kastikkeen kera, itse haudutin rosmariinin oksaa sulatetussa voissa, jossa pyöräytin mykyt.

Lohiburgerit: Lohta ja keitettyä perunaa 2:1. Kuutioi molemmat raaka-aineet, laita kulhoon, ripottele päälle suolaa ja muskottia, leikkaa sekaan tuoretta timjamia. Puristele taikinaksi niin että perunat osittain hajoavat. Muotoile pihviksi ja paista pannulla voissa.

Paahdoin burgereiden lisukkeeksi paistinpannulla kuutioitua maa-artisokkaa, jonka maustoin hunajalla ja suolalla. Lisäksi timjamilla ja hunajalla maustettua smetanaa ja mustaherukkahilloa, nam!

Mainokset

One response to “Syksy, Alpit, omenat, artisokat ja Team Orvokki.

  1. Onpas siellä herkuteltu ja touhuttu!
    Meilläkin oli eilen valtaisa omppuprojekti, kiitos naapureiden. Onneksi yleiskoneemme Assistent on varsin kätevä hillonteossa: omput siemenkotineen kattilaan, pehmenneet palat koneen läpi, hillo tulee ulos tuubin rei’istä ja ”roskat” pötkönä tuubin päästä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s