Maa-artisokkarisottoa ja hunajajäätelöä

Pienen hetken jouduin miettimään, miten rakentaisin riittävän kestävän aasinsillan, jotta voisin ylistää pyöräilyblogissa maa-artisokkaa, tuota syksyllä kauniin rikkaruohon lailla palstoilla ja puutarhoissa rehottavaa mukulaa, sekä hunajan ja jäätelön pyhää liittoa. Vain pienen…

IMG_2222.JPG
Jos vaikka näin: Viime kesänä palstallamme kasvoi lähinnä perunaa, sipulia ja maa-artisokkaa. Viljelmän kun oli tultava toimeen koko kesä pelkällä Apukuskilla, minä ja polkupyöräni olimme matkalla kohti Italiaa. Italiaa, jossa söin päivittäin vähintään yhden annoksen artesaanijäätelöä, ja josta löysin ihanaa oikealla mansikalla aromatisoitua hunajaa. Eiköhän tuo riitä 😉

IMG_2232.JPG

IMG_1371.JPG
Palattuani Helsinkiin kävin vieroitushoidossa Jädelinossa, Teurastamolla sijaitsevassa jäätelöbaarissa, jossa valmistetaan ja myydään italialaista artesaanijäätelöä. Viime viikolla nautin punajuurijäätelöstä, tänään mm. hehkuvan vihreästä ja superterveellisestä spirulinajäätelöstä.
Ehkä juuri jädelino innoitti minut etsimään vanhan jäätelökoneeni ja aloittamaan uudestaan harrastuksen, joka kukoisti nyt jo aikuisten lasteni ollessa pienen pieniä. Silloin marjat ja kotitekoinen jäätelö kuuluivat kesään yhtä varmasti kuin nurmikko, voikukat ja paljaat varpaat.

IMG_2241.JPG
Keskiviikkona oli minun kokkauspäiväni, palasin töistä kotiin palstan kautta ja nostin maasta ensimmäiset valkeat kultakimpaleet. Mahtavia mukuloita sieltä nousikin, kesä ja Apparin kärräämä komposti olivat olleet maa-artisokalle mieluisia.

IMG_2223-0.JPG
Illalliseksi olisi maa-artisokkarisottoa, jota rakastan ylitse kaiken. Vaihdan perusrisoton juuston Valion juustoiseen kermaan, mielestäni se tukee paremmin artisokan hienoa makua. Artisokat yksinkertaisesti keitän ruususuolalla maustetussa vedessä, valutan ja soseutan voin kanssa. Puree on hyvää jo sellaisenaan, sitä voi myös pakastaa talven risottoja varten. Artisokkapuree sekoitetaan valmiiseen risottoon, yksinkertaista ja ihanaa!

IMG_2240.JPG
Jäätelöä varten kuumensin kattilassa maitoa ja kermaa, jonka sakeutin kananmunankeltuaisilla, sokerilla ja hunajalla, massan jäähdyttyä laitoin sen jäätelökoneeseen kiinteytymään.
Ohjeessa 2,5 dl maitoa ja saman verran kermaa sakeutettiin neljällä keltuaisella ja makeutettiin 1 dl sokeria ja 3 rkl hunajaa. Minun makuuni sokeria oli liikaa, rohkenen seuraavaa kokeilua varten hieman vähentää sitä, toivottavasti rakenne sen kestää.

IMG_2230.JPG

IMG_2255.JPG
Tänään sain kotiin toimitettuna todellisen hunajaherkuttelijan aateen, keski-suomalaista luomu horsmankukkahunajaa! Siitä voisi tulla hyvä jäätelö?

IMG_2259.JPG<br /

Mainokset

3 responses to “Maa-artisokkarisottoa ja hunajajäätelöä

 1. Mmm… kuola valuu, sekä tuon jätskin että risoton ajattelemisesta. Pitäisiköhän laittaa jädekone töihin…

  • Meidän jäätelökone lepäsi komeren perukoilla vuosia, ei lepää enää. Hyvä, etten keväisen muuton ja irti tavarasta -innostuksen yhteydessä laittanut sitäkin kierrätykseen!
   Mietin millaista jäädykettä mahtaisi tulla kermaisesta maa-artisokkapureesta? Ehkä kokeilen.
   Luimupupuseni, jos et ole käynyt Jädelinossa niin tee se, uskon että pidät 🙂

   • Maa-artisokkajätski kuulostaa jännittävältä, sehän voisi sopia vaikka pitkän illallisen väliruoaksi ennen jälkkäriä.

    Pitää testata Jädelinoa seuraavalla Helsingin reissulla. En olekaan käynyt etelänmatkalla sitten viime ”talven”. Mihin aika oikein katoa?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s