Kyyttöjä, spelttihiutaleita ja hiivaleipäjauhoja

Sunnuntaina 14. syyskuuta starttasi Maunulan ulkoilumajalta 25 pyöräilijää kohti Sipoossa sijaitsevaa Majvikin biodynaamista tilaa. Noin vuosi sitten, lokakuussa 2013, Helsingin Polkupyöräilijöinen ensimmäinen talviretki suuntasi samaan kohteeseen. Teemana tuolloin oli ”ruisleivän juurilla”, tällä kertaa poljettiin ”puuroryyniretki”.
Kuukauden aikaisempi ajankohta ja hyvä onni tarjosivat bonuksena aurinkoisen, lämpimän, lähes tuulettoman retkisään.

IMG_2084-0.JPG

Parisataa metriä Majvikin tilapuodilta eteenpäin laidunsi Aten kyyttökarja.
Kyyttö on yksi kolmesta suomalaisesta karjarodusta (lapinlehmä ja länsisuomalainen) ja se on uhanalainen rotu. Joitakin vuosia sitten maassamme oli vain nelisenkymmentä kyyttöä, nytkin niitä on vain muutamia satoja. Taiteilija Miina Äkkijyrkkä on tehnyt merkittävän elämäntyön kyyttöjen pelastamiseksi – käytännössä hän pelasti yhden karjan teurasautolta.

IMG_2099-0.JPG

IMG_2117.JPG

IMG_2118.JPG

IMG_2088-0.JPG

Paluumatkalla kannoin Kamelin sivulaukuissa 8 kg Backmanin viljaa. Ruishiutaleita kotiin, ystävällemme Annelle ja Apukuskin ensi viikolla alkavalle Alppien kinkareet -leirille. Hiivaleipäjauhoja, sillä eilisen sipulipiirakan leivonnassa alkoi pussin pohja jo häämöttää (kyllä, sipulit ovat Apukuskin omilla pikku kätösillä kasvatettuja). Spelttihiutaleita, kun ei kauasuurimoita ollut.
Viime syksyisen ruisjauhoretken jälkeen meistä on tullut Majvikin kanta-asiakkaita, mikään muu puuro ei enää maistu aamupuurolta.

Majvikin tila ja tilapuoti sijaitsevat Uuden Porvoontien varrella Sipoossa, Helsingistä tullessa oikealla – risteyksessä on opaste. Matkaa polkupyörällä Maunulan ulkoilumajalta on noin 27 km. Ja kyllä sinne autollakin pääsee 😉

IMG_2115.JPG

IMG_2109.JPG

IMG_2111.JPG

IMG_2114.JPG

Ehkä tämä enee jo ohi aiheen, mutta siitä sipulipiirakasta. Yksinkertaista ja herkullista. Voissa kuullotettua sipulia, mausteena Himalajan ruususuolaa, tattarihunajaa ja karkeaksi rouhittua mustapippuria. Niistä on hyvä piirakka tehty.

IMG_2065.JPG

Mainokset

2 responses to “Kyyttöjä, spelttihiutaleita ja hiivaleipäjauhoja

  1. Mehevältä näyttää piirakka.
    Kyllä ne ruisjauhot ainakin olivat huisin hyviä.

    • Grazia compagna, tiedän itsekin että koska en ole ruokabloggaaja eivät piirakan jämät ole oikeasti enää parhaimmilaan kun kerron niistä 🙂
      Meillä kasvatetaan perunaa ja sipulia pienellä ymmärryksellä ja suurella sydämellä. Mutta omasta maasta ne nousee, hah haa, keskellä pääkaupukia.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s