Elben rantaa Lutherin kaupungista Tsekkiin

Maanantaina 16.6. jätin Lutherstadt Wittenbergin ja lähdin suraamaan Elbe-joen pyöräreittiä yläjuoksuun. Reitti kulkee lähes koko matkan molemmilla rannoilla, valitsin vasemman rannan yksinkertaisesti siksi, että Wittenberg sattui olemaan vasemmalla rannalla. Elben reitti Pohjanmereltä Tsekin rajalle on kokonaisuudessaan 1260 km pitkä, minun karttani oli reitin ensimmäinen, 1/3.

Olin siihen mennessä ollut matkalla jo 11 päivää, joista kaksi ensimmäistä kului MS Finladylla nukkuessa. Aamiainen, päiväunet, lounas, päiväunet, illallinen, yöunet.

Sitten rohkaisun sana kaikille niille, jotka epäilevät omaa kuntoaan pitkälle pyörämatkalle. Minä valmistauduin pyörämatkaani hieman käänteisesti, kahden edeltävän kuukauden ajan olin vähentänyt pyöräilyä ja lisännyt työntekoa, mahdollisesta vapaa-ajasta käytin suuren osan vapaaehtoistyöhön. Mutta jos peruskunto on edes kohtalaisen hyvä ja matkan malttaa aloittaa maltillisesti, niin palautuminen alkaa kuin itsestään. Keholle ja mielelle täytyy vain antaa aikaa. Minulle tuo 11. aamu oli käännekohta: heräsin pitkästä aikaa virkeänä, keho tuntui paremmalta kuin kaksi viikkoa aikaisemmin hierojani Rissasen pöydällä ja tunsin aitoa innostusta, odotin Dresdenin kohtaamista.

Ennen lähtöä postitin Helsinkiin kahdet pitkät housut, olin ehkä hieman liioitellut lämpimien vaatteiden tarvetta – sivulaukkuun jäi vielä yhdet pitkät ja irtolahkeet.

Pyöräilin Elbeä vastavirtaan, siis periaatteessa ylämäkeen, mutta sanoisin reittiä ainakin tähän asti tasaista tasaisemmaksi. Myötätuulessa matka Torgauhun meni heittämällä. Komean linnan varjossa minua odotti hiljainen kaupunki, kaikki olivat vetäytyneet katsomaan Saksan ensimmäistä MM-pallottelua. Aamulla ilolla ei sitten ollut rajaa, 4-0 voitto Portugalista lisäsi musta-puna-keltaisten lippujen määrää entisestään. Torgaun linnalla juttelin müncheniläisen kollegani Jörgin kanssa, hänen mielestä Saksan neljää maalia hienompaa oli se, että Portugali ei saanut yhtään maalia. Ahaa?

Kamelissa liehuva Suomen lippu on mainio keskustelun aloittaja. Harva malttaa olla kysymättä mistä olen tulossa ja mihin olen menossa (ganz allein?), siitä sitten voi siirtyä muihin asioihin. On mukavaa verestää kouluvuosien saksan taitoja, sopivasti ruotsilla, englannilla ja elekielellä höystettynä kykenen ja kohtalaiseen small talkiin.

Kuvittelin rullailevani Torgausta Dresdeniin kuten edellisen etapin, mutta tämä rastiväli on ilmeisesti perinnetie, jonne on jätetty/koottu kaikki mahdolliset kummalliset tien päälysteet. No, ei se mitään, hitaastikin pääsee perille.

Pyöräreitti kulki sekä tulvavallin takana että edessä, monissa joen varren rakennuksissa oli merkitty huippuvuosien veden korkeus. – Sitä saa, mitä tilaa, se on tehomaankäytön hinta, totesi ystäväni M. No, niinhän se on, mutta aikamoinen inhimillinen tragedia.

Dresden. 15. helmikuuta 1945 kaupunki pommitettiin kivikasaksi. Sen jälkeen siitä tuli sosialistinen metropoli. Frauenkirchenin raunioilla poltettiin kynttilöitä, kunnes 1989 alkoi muutoksen tuulet puhaltaa. ”Stadt bauen, stadt leben.” 1993 alkoi Dresdenin sydämen, Frauenkirchenin ja Neumarktin jälleenrakentaminen. Rakentajien äänet kuuluvat yhä Neumarktin ympärillä tyhjillä tonteilla.

image

Tänään viipyilevä matkantekoni jatkui Dresdenistä Elbeä seuraten Deciniin, pieneen Tsekkiläiseen kaupunkiin. Viipyillen voimat lisääntyvät, eivät vähene. Kiiruhtaen kuviteltuun määränpäähän voi olla huomaamatta matkan varrella monta hienoa asiaa. Ja entä, jos se kuviteltu määränpää ei olekaan odotusten mukainen? Pyöräretki kuin elämä, paras vain ajella tässä ja nyt, huomisen reitin voi suunnitella huomenna. Kamelikin rullaa taas kuin enkeli, muistin aamulla tarjoilla sille Wittenbergistä ostamaani ketjuöljyä. Joissain asioissa tämä viipyily ei ole hyve 😉

image

Ja totta, rajalla luki Tsekkoslovakia. Onkohan minulta jäänyt jotkut uutiset väliin?

image

Mainokset

3 responses to “Elben rantaa Lutherin kaupungista Tsekkiin

 1. Aika korkealla on vesi käynyt.
  Minulta on jäänyt samat uutiset väliin, referoin nimittäin äskettäin yhden artikkelin lehteen Czechoslovak Mathematical Journal…

 2. Ai niin, pääsit Saksaan laivalla. Me ihmettelimme Leenan kanssa miten niin nopeasti hyppäsit Baltian yli, ei ihminen voi niin nopeasti polkea 🙂

  Kuulin tästä jo aiemmin, mutta sinäkin totesit – lippu kiinnittää huomiota. Sen takia otamme tulevalle matkalle mukaan 2 lippua – Suomen ja Venäjän. Toivottavasti saadaan smalltalkeja jostain muista aiheista kuin politiikasta 🙂

  Miten etsit hotelleita matkan varrella? Mielestäni sellainen vapaa suunnitelma on hieno asia. Jossain paikoissa voi oleskella suunniteltua enemmän. Mutta mulla se toimii käytännössä vain silloin kun on teltta mukana. Muuten pitää ottaa läppärin mukaan, etsiä nettiä jostain, tehdä varauksia… Sen sijaan yritän tehdä kaikki varaukset jo kotona ja olla käyttämättä läppäriä ja nettiä loman aikana.

  Hyvää matkan jatkoa sinulle ja tasaista pyöräteiden päällystettä :))

  • Laiva ja lepo oli minulle hyvä valinta, olin aika väsynyt kevään jälkeen ja Baltian läpi polkeminen yksin olisi voinut olla, hmmm…, jopa masentavaa. Jonain vuonna kyllä teen sen, mutta houkuttelen Matin mukaan.

   Ostin ennen matkalle lähtöä iPad minin, ja sillä on helppo katsella missä on majoituksia, jos ei halua liikaa yllätyksiä. Minullekin tuo nettiyhteys on aika tärkeä, ja tämä laite on niin pieni ja kevyt ettei juuri lisää painoa.

   Lippu on todella mukava, tänäänkin se sain sen avulla monta mukavaa juttutuokiota. Ja jos puhe kääntyy politiikkaan voi tehdä kuten minä ja hyttitoverini Nadja laivalla, sanoimme sen suoraan: ”Ei puhuta Putinista eikä Ukrainasta.”

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s