Risi e Bisi – Riisiä ja herneitä

Apukuski sanoi sen monta kertaa. – Ei näin yksinkertainen voi olla näin hyvää. – Toivon, että sitä olisi vielä vähän kattilan pohjalla.

Tämä oli muuten Apukuskini läksiäisateria, tällä hetkellä hän nauttii Italian keväästä ja keittiöstä jossakin päin Toscanaa. Jutun lopussa on kuvaus siitä, miten kaikki voi mennä pieleen… ja miten asiat ratkaistaan 😉IMG_4902 Risi e bisi, murreilmaisu yleisitalian sanonnalle riso e bicetti, riisiä ja herneitä, kaikkien risottojen äiti.

Riisi saapui arabien mukana Espanjaan vähän ennen 1000-lukua. Sieltä se siirtyi aragonialaisten mukana Etelä-Italiaan, Aragonian kuninkaathan hallitsivat jonkin aikaa mm. Sisiliaa ja Napolia. Etelä-Italiasta riisi kulki kohti pohjoista ja parempia kasvupaikkoja. Campaniasta Toscanaan, sieltä edelleen Piemonteen, Lombardiaan ja Venetoon.

Pohjois-Italiassa riisi vakiintui tärkeäksi osaksi ruokapöydän antimia 1600-luvulla, samaan aikaan kun etelän keittiöitä hallitsi pasta. Riisin voittokulkua ja arvostusta ryyditti sen tarjoaminen alkuruokana Venetsian dogelle Pyhän Markuksen päivänä – Pyhä Markus on Venetsian kaupungin suojelupyhimys, doge taas oli Venetsian kaupunkivaltion vaaleilla valittu päämies .

Risi e Bisi on yksi niistä ruokalajeista, joista italialainen kokkimme Tapsa ehti vain kertoa, ei valmistaa, ennen paluutaan Alppien eteläpuolelle. Kuinka ollakaan, selaillessani Lorenza di Medicin ja Patrizia Passiglin 90-luvulla toimittamaa keittokirjaa ITALIA herkittelijan keittiö – alkuperäisiä ruokaohjeita eri puolilta Italiaa löysin eturuokien joukosta tämän klassikkorisoton. Tuo kirja on luonnollisesti yksi tämän jutun lähteistä.

Tästä alkaa yksinkertaisuuden ylistys, RISI e BISI

Sulata padassa 3 rkl voita. Lisää ½ hienonnettua sipulia ja 60 g paloiteltua pacettaa (possun kylkeä) ja kuullota. IMG_4900 Keitä toisessa kattilassa 1 litra lihalientä.

Lisää pataan 3½ dl riisiä, kuullota hetki ja kaada sekaan puolet lihaliemestä.

Lisää 3 dl herneitä, hauduta, lisää loppu lihaliemi.

Rouhi lopuksi pippuria ja hämmennä sekaan 60 g raastettua parmesania.

Ota ruoka vetäytymään hetkeksi ennen tarjoilua, koristele persiljalla ja nauti. IMG_4901

 

Risoton keitossa tärkeää on ettei sitä liikaa eikä liian vähän. Mediciä lainaten, venetolaisen sanonnan mukaan sen tulee olla aaltoilevaa, all´onda. Odotan kesää ja tuoreita herneitä!

Apukuskista ja K:sta, jotka parhaillan treenaavat Italiassa. Lento Firenzeen piti lähteä keskiviikko aamuna 6:30, lentokentällä odotti auto, fillarit kyytiin ja etelään päivän ensimmäiseen treeniin. Vaan kuinkas sitten kävikään?

Edellisenä päivänä lento peruttiin, Saksassa lentokentät lakkoilivat. Näppärät miehet etsivät ja löysivät uuden lennon Tukholman kautta Roomaan, auto sinne ja speksin mukaan. Paitsi että fillarit jäivätkin Tukholmaan.

Ystävämme Jerry, Veloce pyörävuokraamon omistaja, lupasi toimittaa kaksi fillaria Roomaan tai Toscanaan, mutta vastaus oli yllättäen ei kiitos.

Majapaikassa oli nimittäin kaksi paikallista Orvokkia, joista toinen osoittautui ajokuntoiseksi. Sillä sitten ajamaan, vuorotellen, aluksi lähimäkeen. On se ollut näky, trikoomiehet mummomankelilla anakynnysharjoituksessa! Uutta ärsykettä kropalle, kun mennään pelkästään painamalla. – Sisäkaluille ihan sama, mikä on alla, totesi Apukuski.

Ihme miehiä, ihmemiehiä. Se hetki, kun omat fillarit lauantai-iltana saapuivat. Ja se, kun sai istua cervelon satulaan 🙂  Joku kuva ensimmäisten päivien kalustosta on kuulemma tulossa.

 

Mainokset

2 responses to “Risi e Bisi – Riisiä ja herneitä

  1. Kiitokset päivän nauruista, odotan kuvia!
    Hernerisotto on muuten meillä tekemättä, pitääkin korjata puute…

  2. Paluuviite: Riisipuuro madeliemestä | Luimupupu

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s