Soppaa, ruisleipää ja ajatuksia tulevasta kesästä

Viime viikonloppuna teippasin tuvan seinälle karttoja. Herättämään muistumia menneistä, mutta ennen kaikkea virittämään ajatuksia tulevasta.

IMG_2879

Loppuvuosi on hyvää aikaa tehdä vielä edullisia liittymämatkojen hankintoja, mikäli mielii aloittaa pyörävaelluksen jollakin muulla kuin Hki- Tallinna tai Hki-Tukholma laivareitillä. Viime kesänä aloitin viisiviikkoisen matkani polkemalla Tukholmasta Kööpenhaminaan, mutta sitä en aio tehdä heti uudestaan, jos sitten koskaan.

Sunnuntaina tupaamme tuli kymmenkunta ihmistä, syömään linssikeittoa ja tarinoimaan pyörämatkoista. Mukana myös erikoinen keittovieraskolmikko, joka sopalle tullessaan toi tuomisiksi uuden keiton: kulhollisen kuorittuja maa-artisokkia, muka perunaa, porkkanaa, liemikuutiot ja kerma.

IMG_2875

Tämä keitto ansaitsee seurakseen parasta mahdollista!

Apukuskuski kävi edellisellä viikolla  Sipoon Majvikin tiakaupassa hakemassa ensimmäiselle Kanarian leirille omat puurohiutaleet ja toi samalla ruisjauhoja. Niinpä laitoin kaikkien aikojen toisen raskini tuloilleen ja leivoin Sauvajyväsen ohjeen mukaan ruisvuokaleipiä.

IMG_2858

Ymmärsin juuren saadessani, että omalla juurella pitää olla oma nimi. Mietin nimiasiaa jo ensimmäisellä kerralla, mutta se jäi kesken. En edes muistanut ottaa raskia talteen, niin innoissani kävin taikinan tekoon.

Aluksi olin ajatellut miehen nimeä, ihan tasa-arvon vuoksi, sillä lähipiirin raskit kuuluvat olevan naisia. Annoin kuitenkin itselleni hieman liikkumavaraa, kun tavatessani bloggari-ystäväni Luimupupun kuulin hänen vaalean leivän raskinsa kantavan nimeä Reima. Ehkä se riittää.

IMG_2868

Raskin kupliessa nimiasia oli vielä avoin, mutta taikinaan jauhoja hitaasti alustessa se kirkastui mielessäni. Oli vain yksi vaihtoehto.

Minulla on kaksi tytärtä, joiden nimien osana on  äitini ja hänen isoäitinsä nimet, Aleftina ja Varvara. Yksi lenkki siitä välistä puuttuu, äidin äitini Tamara. Nyt siis Tamara tekee meillä leivän!

Ja kuinka ollakaan, samalla kun raski sai nimensä alkoi minulle myös selvitä, mista aloitan ensi kesänä polkemisen. Soitin erääseen yhtiöön, ihan vain tiedustellakseni 😉  Annan ajtuksen käydä hetken raskin lailla.

* * * * *

Ensimmäisestä leipäkokeilustani kirjoitin TÄSSÄ artikkelissa ja ensimmäisestä käynnistä Majvikin puodissa HePolaisten kanssa TÄSSÄ.

Pari hyvää ja helppoa linssisoppaa, hyvää kylmän päivän pikaruokaa:

linssi-kookoskeitto

appelsiini-linssikeitto

IMG_2891

 

Maa-artisokkien kuorinta on yksi niitä harvoja asioita, joita ei voi tehdä yhdellä kädellä. Kiitos vielä ystävät!

Mainokset

2 responses to “Soppaa, ruisleipää ja ajatuksia tulevasta kesästä

  1. Eikö se ollutkaan urosjuuri 😉 !
    Maa-artisokkien kuoriminen on vähintään haastavaa. Miksiköhän täällä (tai siis siellä kotimaassa) ei ole pitkulaisia, sileämpiä versioita, joita ranskalaisten lehtien kuvissa esiintyy useasti?

    • Juu ei ollut, sinä ja Reimasi annoitte isoäidilleni uuden elämän 🙂

      Ja ne maa-artisokat, muhkuroineen ne haastavat kaikki kuorimaan, eli ovat rehellisen yhteisöllistä ruokaa. Jota kukaan ei viitsi tehdä yksin!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s