Do you want to learn how to bike?

Elokuun viimeisenä päivänä, sadepilvien vaaniessa Helsingin taivaan yllä, tuli Suvilahteen 12 naista. 10 heistä oli päättänyt oppia ajamaan polkupyörällä, kaksi oli luvannut tehdä heidän unelmasta totta.

IMG_1033

– Teille suomalaisille on niin luonnollista, että kaikki osaavat pyöräillä.

– Kun olin lapsi, pyörä hankittiin vain, jos kouluun oli pitkä matka. Minä asuin lähellä koulua ja menin sinne kävellen.

– Mieheni yritti opettaa minua, mutta ei siitä tullut mitään. Hän vain totesi että hyppää satulaan ja aja talon ympäri. Ei se onniustunut, enkä ole sen jälkeen enää yrittänyt.

– Kun näin tämän ilmoituksen päätin, että nyt minä xxx opettelen ajamaan pyörällä, vaikka olen kohta kuusikymppinen! Ihan sama mitä muut ajattelee!

– Pyöräily ei ollut tyttöjen asia, pojat kyllä saivat polkupyöriä.

Tuossa vain muutamia tarinan alkuja, joita naiset toisilleen aamupäivän aikana kertoivat.

IMG_1031

– Jos olet epävarma tasapainostasi, sinulla on migreeni tai krapula, kokeile seisoa yhdellä jalalla. Jos se onnistuu, onnistuu pyöräilykin.

Alkujännitys purkautui rentoon nauruun, kun Satu Leppäsen aloitussanojen jälkeen kuului piirin laidalta iloinen huudahdus: – Ah, minulla on kyllä tänään molemmat, mutta tämä onnistuu 🙂

IMG_1034

Helsingin Polkupyöräilijöiden (HePo) järjestämän ilmaisen naisten pyöräilykurssin opetuskieli oli englanti, sillä ajokoulutusta markkinoitiin erityisesti muualta Suomeen muuttaneille naisille. Ohjauskielinä olivat englanti ja suomi, sillä moni naisista puhui jo hyvin suomea. – Tämä ei ole kielikurssi vaan pyöräilyn harjoittelua, muistutti kurssin ideoinut ja  vetäjänä toiminut Satu Leppänen, ja sai naiset nauramaan ääneen. – Lupaamme opettaa teidät ajamaan, vaikka ette ymmärtäisi puheestamme mitään.

IMG_1036

Muutama naisista toi mukanaan oman polkupyörän, loput saivat harjoitella lainapyörillä, joita oli tuonut muutamat HePolaiset sekä tapahtumaa fillareilla ja kypärillä tukenut Pelago Bicycles. Lämmin kiitos molemmille! Satulat laskettiin niin alas kuin mahdollista, näin tasapainon tavoittelu oli sekä helpompaa että turvallisempaa.

IMG_1027 blg

Aluksi Satu kertoi polkupyörän rakenteesta ja ominausuuksista sekä varusteista kuten heijastimet, soittokello, kypärä ja valot. Sitten alkoi varsinainen harjoittelu, ensin satulassa istuen ja alamäkeen potkutellen, siitä pikkuhiljaa toinen jalka polkimelle ja yhdellä jalalla potkutellen, pikku hiljaa polkien.

IMG_1037 blg

Upeita, sitkeitä, urheita naisia, joista jokainen oppi ainakin pyöräilyn alkeet. Naurua, kannustusta, ilon kyyneleitä ja puheen sorinaa. Todellisia onnen hetkiä.

Minä, toinen ohjaajista, joka pidän itseäni melko paljon kokeneena ja nähneenä erityispedagogina, herkistyin itse kyyneliin asti, kun näin vertaisteni naisten tavoittavan pikkuhiljaa polkupyöräilyn sietämätöntä keveyttä.

Osa kurssilaisista lähti lopuksi kanssani pyöräilykierrokselle lähikaduille, tutustumaan liikennemerkkeihin ja -järjestelyihin, osa halusi harjoitella vielä Suvilahden suojassa.

Koulutus oli osa HePon demokratiapilottia Helsingin pyöräilevät kaupunginosat.

Niin, valokuvaus loppui siihen kun Satu julisti harjoittelun alkaneeksi, siitä alkoi intensiivinen työ jossa kamera ei muistunut edes mieleen.

IMG_1032

Kaikkea ne Suvilahden piiput saavat katsella.

Mainokset

3 responses to “Do you want to learn how to bike?

  1. Mahtavaa, että järjestätte tuollaista :)!

  2. Upeaa Mirja ja Satu! Hienoa työtä!!

  3. Paluuviite: Cointreau + Dajm = kakku | -mip-

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s