Hauki on kala, hauki on kala…

Kyllähän me sen tiedämme. Että se, mitä lapsi on aiemmin oppinut ja kokenut, vaikuttaa vahvasti hänen oppimisprosessiinsa. Kaikkialla, myös koulussa, jonka osuus hänen oppimisestaan on hämmentävän pieni. Koulussa, jossa maailman opettajien eliittiin kuuluva opettaja yrittää parhaan taitonsa mukaan toteuttaa haastavan opetussuunnitelman sisältöjä.

Jos kala merkitsee lapselle lähinnä kalapuikkoa (koululaisten mielestä ylivoimaisesti paras kouluruoka), tonnikalatölkkiä tai pakasteseinelikulmiota, on edes muutaman Suomen kalalajin opiskelu tahtomattakin ulkoaoppimista ja pänttäämistä. Hauki on kala.

Ei siis ihme, ettei alakoululaiselle jää puulajit mieleen, jos jo ajatus lehti- ja havupuista on ihan uusi ja ihmeellinen! Ennen puu oli vain puu, sitten opettaja sekoitti koko pakan.

Toivon että maailman paras opettaja, joka pienenä sai istua ongella, heittelemässä virveliä tai käydä nostamassa verkot – opettajankoulutukseenhan valikoituu melko runsaan kokemuspohjan omaavia nuoria – muistavat yrittää ymmärtää yhden  luokallisen oppilaita kovin erilaiset kokemuspohjat.

Sitten haukeen.  Sain kevättalvella Apukuskini bridge-leiriltä tuliaisiksi kasan haukifileitä, kiitos Apparin ystävälle ja bridge-turnauksen isännälle Kimmolle.

En ole kuluneeseen kolmeen viikkoon tehnyt kertaakaan ruokaa. Onneksi Apukuski on tehnyt joka-aamuisen puuron lisäksi rutiininomaisesti kerran viikossa yhden liha-viljapadan ja yhden linssikeiton, muut päivät olen elänyt leivällä, jugurtilla ja jäätelöllä.

Miksi ja mitä sitten? Olen nukkunut, käynyt töissä, nukkunut, nukkunut ja nukkunut. 9-10 tunnin yöunet, työpäivinä 3 tunnin päiväunet, vapaapäivinä 2 x 2 tuntia. Uusi kipulääke nostaa kipukynnystä ja tekee olemisestani siedettävää, mutta lamauttaa minut. Lääkärini kehoitti jatkamaan, ehkä keho tottuu…

Tänään tapahtuikin jotain. Pitkien yöunien, kahden tunnin aamupäiväunien ja 25 km rauhallisen pyöräilyn jälkeen en käynytkään toisille päiväunille vaan iskin sormeni haukeen!

Hauki siis on kala. Samassa Glorian Ruoka & Viinissä 1/2012, jossa oli Sami Tallbergin mielenkiintoinen Haukea viinissä, Hauki au vin, vinkattiin hyvin yksinkertaiseen ja syntiseen herkkuun, jokaisen koululaisen unelmaan, haukipuikkoihin. Maistui meille aikuisillekin, lauantai-iltana Bruce Willisin seurassa.

IMG_8780

Haukea, suolaa ja pippuria

Vehnäjauhoja

Vehnäjauhoja

3 kananmunaa + 1 dl maitoa

3 kananmunaa + 1 dl maitoa

Korppujauhoja

Korppujauhoja

Rypsi- tai oliiviöljyä, maun mukaan

Rypsi- tai oliiviöljyä, maun mukaan

Raps raps rapsakkaat haukipuikot valumassa

Raps raps rapsakkaat haukipuikot valumassa

Mainokset

4 responses to “Hauki on kala, hauki on kala…

 1. Meilläkin syötiin eilen haukea, pulleroina mausteisessa madeliemessä. Oikeastaan tulin (taas) masu täynnä kehumaan syrnikkiohjettasi – järjettömän ihana sunnuntaiaamupala :).
  Toivottavasti lääkeunilaisuus vähenee kevään tulon myötä.

 2. Ah, minä muuten en ole paistanutkaan pitkään aikaan rahkalettuja, kiitos muistutuksesta. Nuo haukipullerot madeliemessä kuulostavat aikuisten ruoalta 🙂
  Vasen olkapää on vaivannut syksystä asti, saman käden kämmenen leikkauksen olen tietoisesti lykännyt syksyyn. Kipulääkkeen runsaat muutkin sivuvaikutukset ovat nyt pienin paha, elämäni ensimmäisellä kortisonilla sain sentään liikerataa jo vähän paremmaksi.
  Olen lueskellut taas sinun muutamia Belgia-juttujasi, vahvistaakseni terveen ihmisen identiteettiäni päätin pari viikkoa sitten pyöräillä ensi kesänä Belgiaan. Jossa en muuten ole aiemmin fillaroinut kuin pari kilometria, kun tie Hollannin puolelta mutkitteli rajan yli.
  Jos takataskussa on hyviä vinkkejä otan niitä mieluusti vastaan.

 3. Ikävältä kuulostava vaiva, toivottavasti ei hirveästi vähennä kesän polkemisia.
  Me olemme ajaneet Belgiassa tähän asti vain Ronden reittejä, parin viikon päästä pitäisi olla vähän lisäinfoa tarjolla jos kelit suosivat eikä tule mutkia matkaan. Lähdemme puolentoista kuukauden työreissuun Ranskaan ja tarkoitus olisi lomailla=polkea yksi päivä ranskankielisessä Belgiassa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s