Kaupunkipyörät – Kumpulasta kajahtaa!

Tai kajahti, sillä tämä juttu perustuu jo kuusi kuukautta sitten julkaistuun tutkimukseen. Ehdin lukea sen vasta lumen laskeuduttua maahan 😉

Helsingin kaupungin tavoitteena on lisätä pyöräilyn osuus liikenteestä 15 prosenttiin vuoteen 2020 mennessä. Tällä hetkellä matkoista noin 9 prosenttia tehdään pyörillä, kasvunvaraa kohti tavoitetta on siis melkoisesti. Erityisenä haasteena on nähtävä kantakaupungin pyöräilyn edistäminen, sillä siellä pyöräillään esikaupunkialueita vähemmän.

Pyöräilyn osuuden kasvattaminen edellyttää koko pyöräilykäsityksen muuttumista ja sen mukana konkreettisia tekoja. Pyöräily on monin tavoin hyvinvointia lisäävä liikenneväline. Pyöräily on päästötöntä, nopeaa, edullista, hiljaista ja vähän tilaa vievää. Yhden auton tarvitsemaan pysäköintitilaan mahtuu monta polkupyörää. Pyöräilyn lisääntyessä muun ajoneuvoliikenteen kustannuksella tulee kaupunkiympäristöstä ruuhkattomampi ja meluttomampi, mikä on varmasti kaikkien etu.

Helsingin kaupunki perusti syksyllä 2012 Pyöräilyprojektin edistämään pyöräilyä. Hankkeesta voi lukea Kaupunkisuunnitteluviraston sivulta (LINKKI). Yksi hankkeen tavoitteista on rakentaa joukkoliikenteen matkaketju, jonka osana ovat polkupyörät. Jotta pyörä toimisi sekä ketjun alku- että loppupäässä edellyttää se sekä hyviä, laadukkaita pysäköintipaikkoja että toimivaa kaupunkipyöräjärjestelmää.

Barcelona 2009, Catalonian aukio

Barcelona 2009

Helsinkiin piti tulla kesällä 2012 uudet, toimivat kaupunkipyörät. Eivät tulleet. Nyt niitä odotetaan kesäksi 2014. Parempia aikoja odotellessa kannattaa polkaista lumisia pyöräteitä Helsingin yliopiston Kumpulan Kampuksen kirjastoon ja lukaista Sakari Jäppisen viime keväänä tarkistettu suunnittelumaantieteen Pro gradu – tutkielma PYÖRÄILY OSANA JOUKKOLIIKENNETTÄ – KAUPUNKIPYÖRIEN VAIKUTUS ALUEIDEN SAAVUTETTAVUUTEEN PÄÄKAUPUNKISEUDULLA.  Marraskuussa 2012 Jäppisen opinnäytetyö palkittiin ProGIS-yhdistyksen opinnäytepalkinnolla (LINKKI).  Helsingin kaupunkisuunnitteluviraston suunnittelijaharjoittelijana toiminut Jäppinen esitteli gradusuunnitelmansa jo Helsingin kaupungin Pyöräilyprojektin valmisteluryhmän kokouksessa maaliskuussa 2011.

Jäppinen mallintaa työssään kaupunkipyöräjärjestelmän vaikutuksia matka-aikoihin pääkaupunkiseudulla ja pohtii sekä järjestelmän alueellista rakennetta että sen tuomia hyötyjä joukkoliikenteen käyttäjille.

Jäppisen mukaan pääkaupunkiseudulla tärkeimmät motiivit pyöräilyyn ovat liikunta ja ulkoilu, mikä kertoo pyöräilyn mieltämisestä edelleen enemmän harrastukseksi kuin kulkumuodoksi paikasta toiseen.  Tosin rinnalla on hänen mukaansa nähtävissä myös pyöräilyn helppouden ja nopeuden arvostusta, tekijät jotka ovat esim. Kööpenhaminassa tärkeimmät syyt pyöräilyyn.

Verratessaan pyöräilyä kaupunkipyörillä täydennettyyn joukkoliikenteeseen toteaa Jäppinen pyöräilyn edelleen nopeammaksi vaihtoehdoksi aina puolen tunnin matkaan asti, toisin sanoen alle yhdeksän kilometrin matkoilla, joillakin paikoin jopa pidempään. Hän mainitsee esimerkkinä Kumpulan Kampuksen, jonne pyöräily on nopeampi vaihtoehto aina 45 minuuttiin asti (Aikaetäisyydet Kumpulaan).

Kantakaupungin erityisinä haasteina Jäppinen mainitsee mm. pyöräreittiverkon hahmottamisvaikeuden, pyöräteiden jatkumattomuuden sekä pyöräteiden ja jalankulun yhdistämisen. Tuttua ja kaikkialla tunnustettua vallitsevaa todellisuutta. Nämä ovat haasteita, joihin Pyöräilyprojekti  pyrkii luomaan kestäviä ratkaisuja. Toisaalta Jäppinen myös muistuttaa, että pääkaupunkiseudun rakenteen kehittyessä monikeskustaiseksi tulisi esim. kaupunkipyöräjärjestelmän laajentamista kantakaupungin ulkopuolelle vähintäänkin pohtia. Jotta pyöräily olisi sujuva osa joukkoliikennettä ketjun molemmissa päissä, edellyttää se myös esikaupunkialueiden erityispiirteiden huomioimista.

Oberthausenin asema - Frankfurtin esikaupunkialuetta (2009)

Oberthausenin asema – Frankfurtin esikaupunkialuetta

Viime keväänä (2012) Kaupunkifillari – blogi viritti keskustelua kaupunkipyörien sijoittelusta (LINKIT jutun lopussa). Makuasioista voi aina kiistellä. Jäppisen työn ohjaaja Tuuli Toivonen vinkkasi kommentissaan kyseiseen tutkimukseen, eli eivätköhän innokkaimmat ole sen jo lukeneet.

Jäppisen tutkimuksen tulosten perusteella vilkkaimmat kaupunkipyöräasemat olisivat Pasilan aseman, Kampin keskuksen, Päärautatieaseman ja Sörnäisten ympäristössä. Jotta kaupunkipyöräverkko olisi osa muuta joukkoliikennejärjestelmää, tulisi pyöräasemia sijoittaa kantakaupungin juna-asemien lisäksi kaikille metroasemille Kalasatamasta Ruoholahteen sekä sekä muutamiin tärkeimpiin bussiliikenteen risteyskohtiin.

Pyörien sijoitteluun Jäppinen ottaisi rohkeasti mallia Lyonista, jossa kaupunki yhteistyössä mainosyhtiö JC Decaux:n  kanssa ylläpitää yli 300 pyöräasemalla 4000 kaupunkipyörän verkostoa. Pyöräverkosto on tiheä ja telineet sijaitsevat hyvillä, helposti havaittavilla ja lähestyttävillä paikoilla, aukioiden laidoilla, kadunkulmissa ja toimintojen vieressä siten, että kokemattomampikin käyttäjä löytää ne helposti ja nopeasti. Voisiko Rautatieaseman edessä olevista pysäköintiruuduista varata kaksi kaupunkipyörille? Siitä pääsisi sujuvasti edessä olevalle pyöräväylälle.

Barcelona 2009

Barcelona 2009

Jäppisen mallinnuksen perusteella keskimääräinen kaupunkipyörällä tehtävä matka olisi noin kaksi kilometriä. Hyvä sijoittelu ja tiivis liittyminen muuhun joukkoliikenteeseen lyhentäisivät joukkoliikenteen matka-aikoja yli 10 prosenttia, mikä tarkoittaa ajassa kuutta minuuttia. Paikoittain matka-aika voisi lyhentyä jopa yli 40 prosenttia; esim. matka-ajat joukkoliikenteen solmukohdista syrjemmällä sijaitseviin kohteisiin kuten Uimastadionille, Töölöön, Kaivopuistoon, Linnanmäelle ja Kumpulan Kampukselle lyhenisivät huomattavasti.  Toisaalta matka-ajat kohteisiin, jotka sijaitsevat joukkoliikenteen solmukohdissa (Kamppi, Itä-Pasila, Stockmann), eivät juuri lyhenisi nykyisestä.

Mitä tuolla aamuisin säästyvällä ajalla sitten tekisi? Siihenkin Jäppisellä on hyvä ehdotus. Jo kuusi minuuttia lisäaikaa aamuun mahdollistaisi Hesarin loppuosan lukemisen nykyisen A- ja B – osan lukemisen lisäksi 🙂

Linkkejä:

Antti Kivimäki: Maantieteilijät laskivat matka-aikoja… http://blogs.helsinki.fi/accessibility/files/2012/04/YOL2_s16-17.pdf

Helsingin yliopisto, kaupunkitutkimus, SaavuMetro2 http://www.helsinki.fi/kaupunkitutkimus/hankkeet/2012/saavumetro2.htm

Helsingin kaupunki, kaupunkisuunnitteluvirasto, pyöräily http://www.hel.fi/hki/KSV/fi/Liikennesuunnittelu/Pyoraily/Kaupunkipyorat

Kaupunkifillari – blogi http://www.kaupunkifillari.fi/blog/2012/04/07/kaupunkipyorat-osaksi-helsingin-seudun-joukkoliikennetta/

Kaupunkifillari –blogi http://www.kaupunkifillari.fi/blog/2012/05/11/mihin-kaupunkipyorien-asemat-osa-2/

Lyon, velov kaupunkipyörät http://www.velov.grandlyon.com/Index.1.0.html?&no_cache=1&L=1&cHash=1974852baab981af55f9e58088b1261d

JC Decaux, Bicycle Rental Systems http://en.wikipedia.org/wiki/JCDecaux

Mainokset

2 responses to “Kaupunkipyörät – Kumpulasta kajahtaa!

  1. Ennakkotiedot kertovat, että pyöräilyn kulkutapaosuus olisi tänä vuonna nousemassa 11%:iin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s