Melkein kuin polkaisisi Paltsista Peruun

Olen vakaasti sitä mieltä, että ihmistä ei ole luotu sisätiloissa elelijäksi. Jo kahdeksan tunnin oleskelu ja kuljeskelu sisätiloissa kuulostaa epämukavalta, vaikka siihen tottuukin, ja aika helposti esimerkiksi työpäivät venähtävät vielä pidemmiksi. Aina välillä olisi hyvä tuulettua. Kehnokin ulkoilma sentään virkistää, toisin kuin sisäilma 😉 Ilmanlaatua Suomessa voi seurata Ilmanlaatuportaalissa www.ilmanlaatu.fi.

Silloin tällöin, mutta ei tavaksi. Viikko sitten vietin sateisen vapaapäiväni tiiviisti sisätiloissa keittiöremontin parissa puuhastellen. Avasin ulko-oven vain kerran, viedessäni kynttilälyhtyjä pimeälle rappuselle. En tarvinut edes kenkiä.

Tänään tarpeellisen tauon remontin keskelle toi Ravintolapäivä. Puolen päivän jälkeen hyppäsimme molemmat fillareille, Apukuski ja minä, ja polkaisimme Tapaninvainiolle lounaalle.

El Huarique Peruano, perulaista ruokaa kostean hämärässä suomalaisessa marraskuussa.

A joyfull mix of Peruvian flavours in the middle of November.
Menú Completo 10€
Starter – Causa Limeña + Ensalada de Quinoa
Main Dish – Arroz con pollo y Salsa Criolla
Dessert – Bienmesabe de camote
Starter only 6€
Main dish only 6€
Children half prize
We will be outside under a covered patio so dress warmly.”

Causaa ja quinoa salaattia

Koska perunan alkukoti on Etelä-Amerikassa, Andien rinteillä, on luonnollista aloittaa ateria perunalla, joka on ymmärtääkseni myös perulaista arkiruokaa. Alkuruokana oli perunasta, avocadosta ja tonnikalasta valmistettua, limetin raikastamaa causaa,  jonka ohjeen löydät TÄÄLTÄ. Ohessa rusinoilla ja pavuilla höystettyä quinoa-salaattia, sen ohje on TÄSSÄ.

Kanaa ja riisiä

Pääruokana oli myös tyypillistä perulaista perheruokaa, kanaa ja riisiä. Vihreän kanan ja riisin ohje on luettavissa TÄSSÄ.

Ravintolan suosio oli yllättänyt keittiötiimin siinä määrin, että me viimeiset ruokailijat emme päässeet maistelemaan varsinaisen menun jälkiruoaksi valittua bataattivanukasta. Käytän itsekin bataattia paljon, rakastan sen makua ja väriä, mutta enpä ole koskaan ajatellut valmistaa siitä makeaa jälkiruokaa. Tätä täytyy siis kokeilla kotikeittiössä, ohje on TÄSSÄ.

Emme mekään ilman jälkiruokaa jääneet, kätevä kokki paistoi pannulla ananasta ja maustoi sen neilikalla. Neilikan tuoksua juuri pohjoisen auringonlaskun aikaan 15: 40.

Polkupyöräilijän unelma, syödä ulkona. Pipo päässä ja hiihtohanskat käsissä. Marraskuu on aivan erinomainen aika viettää ravintolapäivää. Vahva vastaisku ”elämä siirtyy sisätiloihin” ja ”kyllä kesä on lyhyt” ajattelulle. Höyryävä ruoka-annos hämärällä terassilla on kaunis näky, eivätkä puutarhan tuoksut enää kilpaile korianterin, neilikan ja limetin tuoksujen kanssa.

Perulaisesta ruokakulttuurista voi lukea esim. näistä lähteistä:

Hola Peru – tietoa Perusta: Perulainen ruokakulttuuri

Rantapallo: Kurkistus Perun keittiöön

National Geographic: Top 10 Things to Eat in Peru

South American Food: Peruvian Food – A List of Traditional Peruvian Recipes

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s