Kaikille sattuu joskus mokia

Maanantaina minua vastapäätä istui omasta näkökulmastani nuori mies. Hän oli aika hiljainen, minä puhelin lähes yksin.

– Katsos, jokaiselle sattuu joskus mokia. Yleensä ne eivät ole kovin isoja eivätkä vaarallisia. Eivätkä sellaisia, ettei niitä voisi korjata.

– Olisi hyvä, jos voisit tehdä aloitteen ja selvittää tämän asian itse. Minä kyllä autan sinua, sitä vartenhan minä olen tässä. Ei näin pienestä asiasta kannata tehdä isoa sotkua.

Ei, kyseessä ei ollut Suomen pyöräilyn hetkeksi maailman kartalle tai ainakin Cycling Newsin uutisiin doping-käryllään ja kahden vuoden kilpailukiellolla nostanut ammattipyöräilijä Matti Helminen (Hevoskuuri) (IS).

Mutta yhtä vaikeaa tuntui olla kohdata totuus.

Miten tähän saisi sitä pyöräilyn ilosanomaa?

Julkisuutta se on tämäkin? Ja mikäli normaalista elinympäristöstä tai ravinnosta voi saada kihtilääkettä (probenecid) on se luonnollisesti kaikille kihtipotilaille hyvä uutinen! Reumaliitto voisi lisätä kokonaan vältettävien,  vähän kerrallaan syötävien, haitallisten ja vapaasti syötävien ruoka-aineiden listaan vielä erittäin suositeltavat ruoka-aineet.

* * *

Tiistain uustisia luettuani ymmärsin, miksi tuon ikämiehen (vs. pikkumies) on niin paljon vaikeampi myöntää mokansa. Luvassa on kilpailukiellon ja häpeän lisäksi 20 000 euron sakot. Eli kannattaa yrittää, vaikka noloa se on. Moni tuntee varmasti pientä myötähäpeää jo siitä, että urheilun vetoomustuomioistuimeen CASiin tekemässä valituksessa Helmistä avustaa  dopingasiantuntija Douwe de Boer. Sama mies, joka löysi muotovirheen Kaisa Variksen toisen, elinikäiseen kilpailukieltoon johtaneen doping-käryn aiheuttaneen näytteen analysoinnissa. Tällainen sattuu Lahden MM-hiihdoissa 2001 ryvetettyyn kansakuntaan. Erityisen noloa asiasta tekee kieltämättä se, että nyt ei olla MM-tasolla vaan reilusti alemmissa sarjoissa. Ja kun Suomen pyöräily pitäisi saada nousuun.

Onneksi hiljaisuuden keskellä lajiliiton pomo Mika Niskanen rohkeni sanoa ääneen YLE-urheilulle, että tapaus on ”valitettava isku suomalaiselle pyöräilylle” (lähde). Tosin Niskanen sortuu kommentissaan hieman hätäisesti mollaamaan koko maantiepyöräilyn lajiperhettä. Aivan kuin kyseessä ei olisikaan suomalaisittain yksittäistapaus. Kommentista tulee vaikutelma, että Niskamen menee BMX- tai rata-pyörän taakse piiloon, jos kiviä ja tomaatteja alkaa joskus sadella. Kunnes joku ratapyöräilijä käryää…

Pitäisikö lajipomon olla kuin ammattikasvattaja? Moka tuli tehtyä, mutta (vaikka se ei juridisesti kuulu Suomen lajiliitolle) selvitetään asia. Vai pestä kätensä kuin Pontius Pilatus?

Suomalaisessa koulumaailmassa lähdetään siitä, että pienetkin mokat pyritään selvittämään kunniallisesti loppuun asti. Näin uskotaan ehkäistävän suurempien mokien syntyä. Myös koulumatkoilla sattuneet, vaikka ne eivät aina koululle kuuluisi…

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s