Vielä ehtisi Salmelaan

Vaikka Tiitisen renkaan jälkiä seuraten, Hillosensalmen vanhan aseman kautta.

Kuvataiteilija Netta Tiitinen & Salmelan taidekeskuksen kesänäyttely eivät kuulu tähän pyöräilyblogiin pelkästään siksi, että pyöräilimme jokunen päivä sitten Apukuskin kanssa Helsingistä Mäntyharjulle katsomaan Tiitisen teoksia.

Tutustuin Netta Tiitiseen pari kevättä sitten Como-järvellä. Taiteilija Tiitinen ei ollut siellä, emmekä ole koskaan tavanneet, mutta tuolla kevätleirillä hänen nimensä mainittiin muutaman kerran. Aloin etsiä tietoa tästä nuoresta siveltimen sankarista ja kiinnostuin erityisesti hänen ärhäköistä, itseironisista lausahduksistaan. Kuvat ja sanat olivat kovin erilaisia, ja se jos mikä kiinnosti minua.

Kuvien herkkä, hyvin henkilöhohtainen tunnelma, ja sanojen ärhäkkä, äksyilevä ja tiuskiva nuori nainen:

Itseoppinut kuvataiteilija Vantaalta. Käpyjen ja kivien kanssa varttunut…

– …uskoni suomalaiseen taidekoulutukseen romahti sen jälkeen täysin, kun kuulin, ketä kaikkia oppilaiksi loppujen lopuksi valittiin. Tuumasin, että ehkä tämä ala ei sitten kuitenkaan ole minua varten. (lähde)

Jos yleisölle näytetään punaista taulua, jonka keskellä on musta, kömpelösti luonnosteltu ihminen, muuttuu mielipide teoksesta sen mukaan, kuka sen on maalannut ja minkälainen CV taiteilijalla on (lähde).

On syntynyt taidepiirien veteenkirjoitettu sääntö, että jos yleisö pitää taiteestasi, olet kaupallinen, etkä… (edellinen lähde).

Millainen tilaustyö voi olla, kysyy Tiitinen, ja palauttelee näin rohkeasti kuvataiteilijan ammattia korkeataiteesta lähemmäs käsityöläisyyttä. Tiitisestä voi lukea helmikuisesta YLE uutisten jutusta (21.2.2012)

Taidekeskus Salmelan näyttelyt Mäntyharjulla ovat avoinna vielä viikon, 12. elokuuta asti. Vielä siis ehtii Salmelaan, jos haluaa nähdä esim. Netta Tiitisen töitä Huvimaja Höijerissä tai vanhan postitalon yläkerrassa. Ensi kesänä ovat vuorossa uudet nuoret kuvataiteilijat.

Poljimme Apukuskin kanssa Mäntyharjulle kolmipäiväisen reissun. Menomatka kahdessa osassa Kymenlaakson kautta (142 + 110 km) ja paluu kohti Wrecking ballia kerralla (205 km). Vaikka Suomen kesä ja luonto ovat kauniita, täytyy kyllä tunnustaa, että pitkä on matka kahvipaikalta toiselle. Ja siihen matkan varrelle mahtuu paljon metsää. Menomatka kulki melkoiseen myötäiseen, pitkä paluu vankkaan vastatuuleen. Glory Days! Mikäpä oli Apukuskin takana himmaillessa.

Asuskelimme Mäntyharjulla yhden yön verran B&B Pinuksessa, joka jo itsessään on Mäntyharjun retken arvoinen. Titan ja Panun talon pihaan pysähtyessä tietää tulleensa paikkaan, jossa on hyvä olla.

Minibaarin sijaan apua pyöräilijän yösuklaahimoon löytyi Nikolain noutopisteestä 😉

Vielä hetkeksi sunnuntaiseen Salmelaan. Istuessani postitalon yläkerrassa Tiitisen töiden keskellä, helteisen heinäkuisen iltapäivän valossa kuuntelin huoneessa käveleviä ihmisiä. Ja toivoin, että tuo nuori itseään joskun ironisesti piiskaava ja vähättelevä kuvataiteilija olisi kuullut ne lauseet.

Pyöräilijän vastaanotto Salmelassa oli mieleenpainuva. Kysyin info-neidiltä, mahtaisiko missään olla turvallista pysäköintipaikkaa yhdelle cervélolle, epäilin tosin itsekin sellaisen mahdollisuutta. Olimme varautuneet kiertämään näyttelyn vuorotellen.

Info-neiti ei ehtinyt edes vastata, kun lähellä ollut Tuomas Hoikkala otti tilanteen haltuun. Kuin Italiassa. Minä suihkunkin jälkeen hieman tuoksahtavissa pyöräilyvaatteissa, Hoikkala tyylikkäässä kesäpuvussaan. Hän ei miettinyt, voiko fillarit ylipäätään tuoda taloon, vaan mihin ne voisi viedä. Päärakennuksen kuistille, kauniiden valkoisten penkkien lomaan. Kuvassa fillarit ovat jo lähdössä matkaan… sehän on niiden elämän tarkoitus! Ja suomalaisen taidemaailman wrecking ball on myös Tiitinen.

Mainokset

One response to “Vielä ehtisi Salmelaan

  1. Hienon kuuloinen retki!
    Kyllähän täällä kotimaassa pyöräillessä kaipaa ”Euroopan” pikkukyliä sekä metsissä ja mäillä olevia taukopaikkoja.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s