Historian havinaa – 1952 Olympiapyöräilyn muistoajo

Enpä ole tiennyt, että työmatkallani poljen muutaman kilometrin vuoden 1952 Helsingin Olympialaisten maantiepyöräilyn reittiä.

Kiitos siis sille, joka pari päivää sitten kutsui Apukuskini Olympiapyöräilyyn.

Torstaina 2.8.2012 tuli kuluneeksi 60 vuotta Helsingin Olympialaisten maantieajosta. Lähtö ja maali olivat Käpylässä ja reitti kulki sieltä Ogeliin, Pakilaan ja   Maunulaan, kaiken kaikkiaan matkaa kertyi 190,4 km. Ymmärtääkseni se ajettiin ainakin 15 kertaa. Ymmärrykseni ulkopuolella kierroksia saattoi olla jokunen vielä. Huh. Ainoa nousu haettiin ilmeisesti Metsälän mäestä.

Käpylän Velodromilla kokoontui joukko pyöräilyn ystäviä ajamaan Helsingin Olympialaisten muistoajon. Tänne pääsivät naisetkin mukaan, vaikka 1952 kisailivat vain miehet. Olympia stradoille naiset pääsivät 1984.

Suuri ja kaunis kiitos niille, jotka tämän tapahtuman loivat, ja rekonstruoivat reitin niin kuin se 2012 on mahdollista. Ja tietysti jokaiselle kanssapolkijalle. Myös sille kaikkein pienimmälle, joka näytti katselevan tyytyväisenä omia uniaan.

Nyt jokainen arkiaamuni saa uutta välkettä ja gloriaa, sillä tiedän polkevani arkipyörääni Orvokkia mestareiden renkaiden jäljillä!

Hauskan hypyn vuoteen 1952 voi tehdä vaikkapa täällä:

Aikaan Helsingin Olympialaisten – YLEn kouluportti

Jos tämä tapahtuma vielä joskus toistuu (70, 80, jne vuotta) ja JOS olen silloin hengissä ja Helsingissä ja JOS pystyn vielä fillaroimaan aion leipoa evääksi belgialaisten kaksoisvoiton kunniaksi belgialaista olut-suklaakakkua 🙂 kaikille. Melkein….

ANGEL of Helsinki 1:27

Mainokset

3 responses to “Historian havinaa – 1952 Olympiapyöräilyn muistoajo

  1. Tuo kierros ajettiin aikanaa 17-kertaa, ja olkaa hyvät vaan 🙂

  2. Hieman hämärän tiedon varassa mennään, ilmoitettu matka ja kierroksen pituus antaisivat kierrosten määräksi 17, mutta toisaalta tämän wikipediasta löytyvän tekstin voi kyllä ymmärtää toisinkin.. mene ja Tiedä 🙂
    Maantiepyöräily

    Vaikkei 190,4 kilometrin maantiepyöräilyn reitti ollutkaan vaativa, niin matkaan lähteneistä 112 osaanottajasta vain 52 pääsi maaliin asti. Suuri keskeyttäneiden määrä johtui tiukista kurveista, jossa sattui useita kolareita. Pahin haaveri tapahtui yhdeksännellä kierroksella, jolloin pääjoukon kärkipolkijat kolaroivat keskenään ja aiheuttivat parinkymmenen pyöräilijän onnettomuuden.[4]

    Kilpailu ratkesi 11. kierroksella, kun belgialaiskolmikko André Noyelle, Robert Grondelaers ja Lucien Victor laittoivat vauhtia. Heitä pystyivät seuraamaan vain alankomaalainen Jules Maenen ja saksalainen Edi Ziegler. Maenen putosi vauhdista 14. kierroksella. Viimeisellä kierroksella Noyelle lähti lopullisesti karkuun ja ratkaisi kisan ennen loppusuoraa. Grondelaers irtosi toiseksi ja Ziegler kukisti Victorin loppukiritaistelussa. Belgia otti selvän joukkuevoiton, kun heidän kaikki kolme pyöräilijäänsä oli neljän parhaan joukossa. (niin ajettiinko välissä 2-kierrosta yhdessä?)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s