Tour de Ankkapurha

Ankkapurha on Kymijoen suurin koski. Koski, jonka partaalla sekä minä että Apukuskini olemme syntyneet ja kasvaneet. Ankkapurha on myös Aku Ankassa esiintyvä McAnkka suvulle kuuluva skotlantilainen linna, jonka omistaa Roope Ankka.

Kymenlaaksossa, ei Skotlannissa, Anjalan ja Inkeroisten välissä (KARTTA). Nykyisessä Kouvolan kaupungissa, sitä ennen Anjalankoskella, sitä ennen Sippolan ja Anjalan kuntien rajalla. Kaikki nuo kuntaliitokset mahtuvat minun tähänastiseen elinkaareeni. Aiemmin Ankkapurha on ollut koski Venäjän suuriruhtinaskunnassa, vuonna 1743 (Turun rauha) osa Ruotsin ja Venäjän rajaa, sitä ennen ruotsalainen koski.

Ankkapurhan liepeille Kymijoen varrelle mahtuu kolme nuoruuteni kylää, Inkeroinen, Myllykoski ja Anjala. Nyt nuo kaikki ovat kaupunginosia Kouvolassa, jonne voi fillaroida Myllykoskelta mukavaa vanhaa rantatietä. 2009  Anjalankosken, Elimäen, Jaalan, Kouvolan, Kuusankosken ja Valkealan kunnat lakkautettiin ja tilalle perustettiin uusi aiemmat yhdistävä kunta,  Kouvola. Helsingistä Inkeroisiin on pyörämatkaa noin 140 km, sama taitaa tulla jos suuntaa Kouvolan keskustaan. Hyvä etappi esim. matkalla Mäntyharjulle, Repovedelle tai Lappeenrantaan. Tour de Finlande 😉

Vietin kesäkuussa viikon tuolla kotiseudulla fillaroiden tapaamassa rakkaita serkkuja ja ystäviä. Anopin luona ennätin istua useammankin kerran. Päiväreissuillani poljin monesti molempia Kymijoen rantoja ja mietin, mitä suosittelisin pysähdyspaikoiksi satunnaiselle kesäpyöräilijälle noilla kymijokisilla kylillä. Tuon itse Ankkapurhan lisäksi.

Nähtävää ja ennen kaikkea koettavaa olisi paljon, mutta jos olisi valittava vain yksi paikka ja pysähdys…

Inkeroisissa kannattaa ilman muuta pysähtyä Alvar Aallon 1938-39 suunnitteleman Tehtaanmäen ala-asteen kohdalla ja kääntyä sen jälkeen varsinaiselle Tehtaanmäelle (KARTTA). Tehtaanmäki on Alvar Aallon Tampellalle suunnittelema asuinalue, joka nimensä mukaisesti sijaitsee mäellä kahden tehtaan välissä, Kymijoen kupeessa.

Aluetta rakennettiin 1930-luvun hengen mukaisesti syvää luokkajakoa kunnioittaen, silti insinöörien , mestareiden ja työläisten asunnot olivat hyvin lähellä toisiaan. Yhteisö, jonka sisälle mahtui pienempiä yhteisöjä. Itse sain elää tuolla mäellä 70-80 luvun luokkarajojen murtumisen aikaa, ylitimme Apparin kanssa monenlaisia Linjoja.

Anjalassa on tarjolla niin paljon kohtaamisia Suomen valtakunnan histoeian kanssa, että valinta on vaikea. Ehkä juuri siksi veisinkin satunnaisen pyöräilijän yhden henkilön muiston luo. Mathilda Wrede oli aatelisnainen, joka omisti elämänsä vankien auttamiseen. Mathildan kaksi kotia olivat Vaasassa ja Anjalassa ja hänet on haudattu Anjalaan Kirkkovuoren eli Wrede-suvun hautausmaalle. Pieni hiekkatie tällä hiljaiselle hautausmaalle lähtee Anjalan kirkon vierestä ja kulkee Sihvakan uimalan ohi, lämpöisenä päivänä voi matkalla vaikka pulahtaa veteen. Mathildan haudan tunnistaa korkeasta hautakivestä, joka on Kakolan vankien veistämä (KARTTA).

Miika Nousiaisen tyyliin (Metsäjätti 2011) Myllykoskella voisi istua oluelle ja kebabille kylmien tehtaan piippujen varjossa. Pyöräilijän näkökulmasta se on kuitenkin turhaa synkistelyä, kun kylän reunalta saa kupin kahvia ja wiener munkin. Tai bebe-leivoksen. Ja sivulaukkuun sen ihanan Koivulan limpun! Koivulan leipomo on aivan ehdoton taukopaikka, parasta Myllykoskella! (KARTTA)

Ja jos tarvitset pyörähuoltoa niin ainakin Inkeroisten Urheiluaitta Sannelassa olen saanut joka kesä hyvää ja osaavaa palvelua.

Mainokset

One response to “Tour de Ankkapurha

  1. Tulipa ikävä Ankkikseen…

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s