Mielensäpahoittaja ja polkupyörät

Koska olen kirjoittanut aiemmin Tuomas Kyrön teosten Kerjäläinen ja jänis sekä Urheilukirja polkupyöristä ja lisäksi muutaman kerran lainannut Mielensäpahoittajan sananpartta, on minun varmaankin syytä poimia myös tuon viimeksi mainitun merkkiteoksen polkupyöräkohtaukset.

Tänä keväänä on WSOY julkaissut lisää mielensäpahoittajan kirjoituksia, tällä kertaa ruokatarinoita. Mielensäpahoittaja ja ruskeakastike. En ole itse vielä tuota kirjaa lukenut, säästelen tarkoituksella vielä hetken.  

Mielensäpahoittaja (WSOY 2010), tuo kaikkien tuntema 80-vuotias kantasuomalainen arjen tarkkailija ja kommentaattori, mainitsee kootuissa kirjoituksissaan kolme kertaa polkupyörän. Niin monen muun tapaan liittyy 2/3 kyröläisistä kirjallisista fillareista lapsiin ja lapsuuteen, yksi on yleinen kannanotto nykypäivän pelkuruuteen.

Kirjoitus Pitäydytään omissa päättyy kuten kaikki muutkin Ps. merkintään:

Ps. Laitoin pojan tyttärille kirjeen. Jokaiselle viisi euroa ja muutama lehdestä leikkaamani juttu siitä, kuinka polkupyörä huolletaan talven jälkeen. Kyllä ei varmasti poikani sitä niille opeta…

Seuraava kohtaus on kirjoituksessa Mikä päivä, mikä vuosi:

Nämä ovat ihmeellisiä pelkureita nykypäivänä, polkupyörää pitää ajaa kypärä päässä ja tarvitaan yksityisiä sairasvakuutuksia vaikka se maksetaan veroissa.

Kolmas ja viimeinen kohtaus on joulukirjoituksessa Itsetehdyt lahjat:

Lapsille annoin kettukarkkia ja puiset salkut. Siellä odotti kuitti tilisiirrosta, joita rahoja ei sitten käytetä ennen kuin täyttävät kahdeksantoista. Ellei tule perusteltu tarve vaihdepyörään tai yksityiseen terveydenhoitoon.

Mitähän tuohon lisäisi? Eipä juuri mitään. Lopuksi sanon vielä yhden sanan. Punajuuri. Se nimittäin riittää vihreäksi vaikka on punaista. Mihin ihminen tarvitsee avokaadoja, kivihedelmiä tai edes appelsiinejä kun on punajuuria? 

Toivottavasti olette Kyrönne lukeneet.

Ps. Kyllä minä niin mieleni pahoitin, kun Apukuski esitteli Tampereelta tulleen uuden takakiekon. Kyllä ei ole hyvä, että pelkkä takarengas maksaa melkein saman verran kuin minun koko polkupyörä 😦

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s