Kerjäläinen, jänis ja pari polkupyörää

Tulihan se sieltä! Tuomas Kyrön uusin kirja Kerjäläinen ja jänis (Siltala 2011) teki minut onnelliseksi jokaisella sivullaan, mutta erityisen iloinen olin, kun löysin sivulta 248 lauseen, jossa oli polkupyörä. Haa, nyt sain ainakin yhden sanan aasinsillan levittää Kyrön kirjan ilosanomaa fillariblogissani!

Tuo ensimmäisen fillarilauseen sisältävä kappale on kuin suoraan Kjell Westöltä – menestynyt poliitikko muistelee lapsuuttaan, ja lapsethan ajavat fillareilla.

Simo Pahvi kuuli Heikki Hamutan äänen erään pääkaupunkiseudun ulkokehän lähiön ostoskeskuksessa niinä vuosina, kun ruskea ja keltainen olivat muotivärejä ja televisioon värit olivat vasta tulossa. Pahvi istui polkupyöränsä satulan päällä, söi vaniljaeskimoa ja mietti poikain ajatuksia. Auton huippunopeuksia ja Teräsmiehen kyvykkyyttä taistelussa Lex Luthoria vastaan.

Myös kirjan kaksi seuraavaa polkupyöräkohtausta ovat jotenkin tuttuja ja yllätyksettömiä. Sivulla 253 polkupyöräilee köyhä ja sivulla 291 lapsi.

Pahvi katsoi tietä edessään, hän katsoi sen reunoilla lojuvia oravanraatoja, supikoiranraatoja ja miestä, joka talutti polkupyörää, tarakka tyhjiä pulloja täynnä. 

Niinpä, polkupyörä on mainio väline, kun haluaa kuvata lapsuutta ja köyhyyttä. Jotkut ovat saaneet siitä irti enemmänkin, mutta olkoon, Kyrön kirjan ansiot ovat aivan muualla.

Kirja on lämmin ja ymmärtävä satiiri ihmisistä yhteiskunnan ja itse rakennetun systeemin ryskeessä, Suomea ja suomalaisuutta kuvataan romanialaisen kerjäläisen Vatanescun kautta.  Tarina ihmisistä, jotka kaikki ovat pojimmiltaan hyviä.  Kirja on myös niin armottoma ajankohtainen ja jopa päivänpoliittinen, että se kannattaa lukea pian, ei lykätä talveen, saati kevääseen. Pieni teos täynnä suuria oivalluksia. Nerokkuutta sinänsä tämä hyvän paasilinnalaisen tarinan kierrätys…

Ylen Aamun kirjassa Tuomas Kyrö kertoo itse kirjastaan. Jos et ole kuunnellut tee se nyt!

YLE Aamun kirja – haastateltavana Tuomas Kyrö 8.9.2011

Kuten ennenkin, tässä blogissa pitäydyn vain kirjallisissa polkupyörämerkinnöissä. Varsinaisia arvioita koko kirjasta voi lukea tai kuunnella esimerkiksi täällä:

HS – Tuomas Kyrö nostaa hattua veijaritarinan mestarille

Savon Sanomat – Tuomas Kyrö – Kerjäläinen ja jänis

Turun Sanomat – Kirja kansan nauruhermoille

YLE areena – Kirjakammi – Kerjäläinen ja jänis

Kirjalla on muuten oma sivu facebookissa 😉

KIITOS KIRJASTA, HERRA KYRÖ!

Mainokset

One response to “Kerjäläinen, jänis ja pari polkupyörää

  1. Paluuviite: Mielensäpahoittaja ja polkupyörät | -mip-

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s