Danube, Tonavan vartta Bratislavasta Budapestiin

Lauantaina 23. heinäkuuta 2011 katselin bratislavalaisessa hotellissa Cadel Evansin huikeaa aika-ajoa Tour de Francessa. Seuraavana päivänä oli vuorossa slovakialainen voitonmalja australian kansallishymnin kera, samaisessa hotellihuoneessa. Siinäpä se kahden yön pysähdys sitten olikin, jätimme sateisen Bratislavan taaksemme maanantaina 25.7.

Bratislavan linna

Tonava, Dunav, Danube

Cadel Evansin voitolle!

Pyörätie Bratislavasta Tonavan alajuoksulle

Tarkoituksemme oli viettää kolme yötä matkalla Bratislavasta Tonavan vartta alas Budapestiin, johon parin viikon retkemme päättyisi. Kokonaismatkaa neljälle viimeiselle pyöräilypäivälle kertyi 270 km, mutta se jakautui melko epätasaisesti (85+100+55+30). Llopussa piti jo alkaa jarrutella, myötätuuli oli niin huima 😉

Kartan mukaan kummaltakin rannalta lähtee pyörätie alas Tonavan vartta. Me ylitimme joen heti Bratislavan keskustassa  ja lähdimme seuraamaan sen etelä/länsiranalla kulkevaa pyörätietä. Olimme päättäneet polkea keskellä Tonavaa, Unkarin ja Slovakian välisessä kapeassa rajasaaressa. Tasaista, autiota, suoraa ja tasaista. Lopulta jopa pitkästyttävää, mutta onneksi huima myötätuuli kiidätti meitä vauhdilla kohti Unkarin Gyoria.

Bratislavasta Gyoriin, keskellä Tonavaa

Tonavan ylityspaikkoja on harvakseltaan. Pyörätiellä on helppo pysyä, reitti vie saaresta joen pohjoiselle rannalle. Silta Slovakian puolelta Unkariin löytyy helposti, mutta matka rajalta raskaan liikenteen seassa tietä 14 Gyoriin on haastava. Me emme löytäneet rinnakkais- tai pyörätietä. Jo alussa ajaminen oli sen verran painajaismaista, että päätimme kerätä lisäkilometreja pusikoiden ja kyläteiden kautta.

Gyorin kaupunki on hyvin kaunis. Unkarin menneisyys Euroopan ytimessä näkyy yhä sen majesteettisissa kaupungeissa. Gyorin halki virtaa Raba-joki, jonka olimme kohdanneet matkallamme jo aiemmin, Sarvarissa, ennen Itävaltaan siirtymistä. Gyorissa sain syödä yhden tämän matkan parhaista illallisista, ankanrintaa Étterem és Bistró La Maredassa, Apaca utca 4.

Apukuskin aamuvoimistelu Gyorissa

Tien ulos Gyorista kohti Esztergomia löytyi melko helposti, tosin me jouduimme polkemaan taas pyörällä/traktorilla/hevoskärryillä ajokielto merkkiä vastaan. Jossakin vaiheessa löysimme Eurovelo 6 viitoituksen, jota sitten seurasimmkin aina Budapestiin asti. Eurovelo on eurooppalainen pitkien pyöräreittien verkosto, kuutonen kulkee Atlantilta Mustallemerelle.

Päiväkahviaikaan löysimme mukavan kahvilan, josta sai vain kahvia, jäätelöä, virvoitusjuomia ja alkoholia. Ei  pullaa! Vaan eipä hätää, saimme hakea omat pullat läheisestä leipomosta. Niin, voihan sitä pyöräillä ilman pullakahvejakin, mutta kyllä se on kuin kävisi suihkussa ilman l’ämmintä vettä 😉

Pyörätietä Gyorista itään

Tonava kaunoisen rantarämeikköä

Eurovelo 6

infopoint

Pullaa!

Kavezo

Esztergomin kaupungin vetonaula on Unkarin suurin katedraali, joka näkyy jo pitkälle auringonkukka- ja maissipeltojen keskelle. Se on rakennettu korkealle Tonavan törmälle, josta aukeaa hieno näköala niin joelle kuin Slovakian puolelle.

Tie Esztergomiin, maisema alkaa muuttua!

Katedraali

Näkymä katedraalilta Tonavalle, vastarannalla Slovakia

xx

xx

Kolmas päivä, Esztergomista Szentendreen, oli yksi koko matkan hienoimpia reittejä. Eurovelo viitat kuljettavat pyöräilijöitä lautoilla Tonavan rannalta toiselle, reitin varrella saa katsella joen mutkan komeita maisemia ja lasketella jopa pitkiä alamäkiä. Lauttamatkoilla lipunmyynti sujuu kuin italialaisessa paikallisjunassa. Yksi lippu pyöräilijälle ja toinen pyörälle, 2 x 400 Ft eli noin 3,2 €.

Esztergomista itään, Tonavan rantapöheikköä

xx

xx

Ennen Budapestiä jäimme yöksi Szentendreen, taiteilijoiden kaupunkiin, joka selvästi elää pääkaupungin läheisyydestä. Saapuessamme iltapäivällä olivat kadut täynnnä matkailijoita, mutta esim. majoitusta oli todella niukasti tarjolla. Siis enemmän päiväretkikohde. Myös esim. Yellow Zebra Bike, jolta vuokrasimme pyörämme, mainostaa päiväretkiä fillarilla Szentendreen.

Szentendre

Szentendrestä Budapestiin yritimme parhaamme mukaan seurata edelleen Eurovelo 6:den opasteita, vaikka välillä se oli vaikeaa. Jokusen kunnon pumminkin teimme. Tätä tieosuutta ei voi tosiaankaan sanoa kauniiksi eikä juuri muutenkaan kehua. En sanoisi sitä hyväksi päiväretkeksi Budapestista, jollei sitten ole olemassa joku toinen reitti. Eikä tämä johdu vain sateesta, joka vilvoitti meitä koko päivän.

Onneksemme Kuopus oli Suomesta käsin etsinyt ja varannut meille hotellin Budapestin keskustasta – oli alkamassa Formula 1 viikonvaihde ja kaupungissa oli todella täyttä. Jäätelönkin hinta nousi perjantai-iltana silmissä, ihan sananmukaisesti. Siellä sitä sitten formulakansan seassa päätimme kahden viikon pyöräretkemme 😉

Szentendrestä Budapestiin

You can stand under my umbrella...

Hungaricum - salamimakkaraa!

Budapest, Szabadsag silta

Äiti Unkari

11 ajopäivää, kaksi kaupunkihimmailupäivää (Budapest ja Bratislava). Unkaria, Itävaltaa ja Slovakiaa. Auringonkukka- ja maissipeltoja, viinitarhoja, Tonavaa. 750 km, teitä ja pyöräteitä. Kaupunkeja ja kyliä. Vesisadetta ja auringonpaistetta. Yleensä kartalla, joskus eksyksissä. Hyvää ruokaa, kahvia ja pullaa! Naurua, mutta ei itkua.

Pyöräily on kivaa, ja ystävien kanssa vielä hauskempaa!

Pullaa!

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s