Isän nimeen, sedän pyörällä

Tarinankertoja Westö, jonka hienoissa ajankuvauksissa päähenkilöt ainakin lapsena ajavat polkupyörillä.

”Niin”, poika sanoi lyhyesti. ”Milloin olet pyytänyt häneltä niitä? nainen kysyy. ”Viime viikolla kun ajoin pyörällä vieressä kun hän juoksi Gumbostrandiin asti. Tai ainakin melkein.”

Isän nimeen, Vådan av att vara Skrake (Otava 2000) on romaanin Leijat Helsingin yllä rinnakkaisteos. Tarina miehestä, joka heittää moukaria, kuuntelee Elvistä ja kalastaa Hopeakaloja. Ja aiheuttaa häpeää suvulleen ja pojalleen. Tarina pojasta.

Mutta vähitellen muistini alkoi kertoa toista tarinaa. Muistin miten opin ajamaan pyörällä ja aloin seurata Werneriä hänen juoksulenkeillään, en koko matkaa vaan ylös Harjulle ja alas pohjoisrinnettä ja kirkonkylän läpi ja sitten takaisin kotiin Wernerin jatkaessa matkaa.Muistini sanoi minulle että hän juoksi nopeasti ja iloissaan, eritoten silloin kun ilma oli rankkasateen jäljiltä happipitoinen.

Jyväskylä 2011 (kuva AP)

Yksi kirjan mielenkiintoisimmista henkilöistä on minusta päähenkilön isosetä Leo, jonka omaperäisyyttä kuvataan myös minkäs muun kuin polkupyörän avulla.

Pienenä ollessani Leo-setä saattoi edelleenkin tulla Rajavaaraan polkupyörällä, ja hän polki samalla tavoin kuin neljäkymmentä vuotta aikaisemmin, pyhyäpukeissa ja hattu päässä.Mutta Leo oli polttanut koko ikänsä vahvoja Armiro-savukkeita, ja hänen sydämensä alkoi muistuttaa olemassaolostaan, oli ylimäärisiä lyöntejä ja sen sellaista, eikä hän enää kauan ajanut pyörällä vaan hankki itselleen Volkswagenin, Kuplan.

Jos haluat tutustua teokseen enemmän kuin fillarisitaattien verran lue esim. tämä Hesarin kulttuuriarkiston juttu. Tai lue alkuluku.

Mutta tuntui kuin valheen keskellä olisi ollut jotain tärkeää, jotain mikä ehkä kertoi millaisia me olimme olleet ja olimme, me Skraken miehet. Ajattelin varhaisen lapsuuteni Leo-setää, joka oli uskonut avaruusolioihin ja tullut Rajavaaraan polkupyörällä, vaikka kaikki muut hankkivat auton ja porhalsivat paikasta toiseen entistä nopeammin.

Mainokset

One response to “Isän nimeen, sedän pyörällä

  1. Paluuviite: Hyvää isänpäivää! | -mip-

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s