Balaton körut – pohjoista rantaa

Tämä on tarina heinäkuulta 2011, kun pyöräilin viisihenkisessä porukassa Budapestistä Balatonille ja sen pohjoista rantaa toiseen päähän. Toki siitä vielä edemmäskin, mutta se on jo toinen juttu. Kirjoituksia tästä reissusta voi lukea kategoriassa 2011-07 Hungaricum. Tässä on KARTTA, johon olen merkinnyt toistaiseksi vain yöpymispaikat.

Seurueeseemme kuului kaksi pariskuntaa ja toisen 17-vuotias poika. Olimme varanneet pari viikkoa etukäteen vuokrapyörät Yellow Zebra Bikesta, jonka toimisto + fillarivarasto sijaitsevat Budapestin Oopperan vieressä. KTM:n peruspyörät, ihan hyvät retkeilyyn, hinta 10 € vuorokausi. Koska vuokra-aika oli niin pitkä, että etukäteen maksettu vuokra oli korkeampi kuin normaali takuusumma 100 €, emme maksaneet takauita lainkaan.

Budapest on mainio kaupunki liikkua fillarilla. Pääväylien yhteyteen on rakennettu paljon pyöräkaistoja, joilla pääsee sujuvasti siirtymään kaupunginosasta toiseen. Perinteisempiäkin jalkakäytävän yhteydessä olevia pyöräteitä on jonkun verran. Aukoton tuo verkosto ei tietenkään ole, mutta myös autoteillä ja kävelykaduilla polkeminen sujui hyvin. Lentoasemalta pyörävuokraamoon ajanut taksikuskimme varoitteli meitä autoista, mutta eivät ne minun mielestäni juuri Helsinkiä kummoisempia olleet.

Näkymä sateisesta Budasta Pestiin

Pestin rantaa, Marcius 15. ter

Kossuth Lajos ter, Attila Jozsef

Attila Jozsef

Ensimmäinen varsinainen ajopäivä, startti Budapestista Szekesfehervariin, oli koko kahden viikon reissun ikävin. Tie oli melko kapea ja liikenne vilkas, ajaminen oli stressaavaa. Kovin paljon pyöräilijöitä ei tuon päivän aikana vastaan tullut, muutamia kuitenkin. Opimme saman tien, että polkupyörällä ajokieltoa ei valitettavasti aina voi noudattaa, kun vaihtoehtoista tietä ei ole.

Mitähän tuo teksti tarkoittaa?

Szekesfehervarin vanha kaupunki kävelykatuineen ja historiallisine rakennuksineen oli kaunis, hyvin kaunis. Se on ollut keskiajalla kuninkaan kaupunki eli Unkarin keskus, ja majesteettisuuden voi edellen aistia. Perinteen mukaan vain tässä kaupungissa suoritettu kuninkaan kruunaus oli laillinen, joten siellä onkin kruunattu 37 Unkarin kuningasta.

Szekesfehervar

katutaidetta

Szekesfehervar

Szekesfehervar

Szekesfehervar

Szekesfehervarista Balatonille valitasimme pienen tien, ajomukavuuden vuoksi. Suuntasimme Ösin kautta Balatonfüzföön, joka sijaitsee aivan järven koilliskulmassa. Balatonille saavuttaessa alkoikin sitten pyörätie, Balaton körut, joka kiertää koko järven ympäri. Se on paikoittain oiken hyvä ja huonoimmillaankin ihan ajattevaa. Poljimme Balatonin pohjoisrannan idästä länteen, yövyimme Balatonfüredin ja  Keszthelyn kaupungeissa. Täällä opin uuden sanan unkaria, dinnye, vesimelooni 🙂 Niitä riitti!

Balaton körut

Balaton

Keszthely

dinnye

Balaton on matala, sameavetinen, ruovikkorantainen järvi, jonka pohjoisrannalla ei nähdäkseni ole vuoria, kuten sanotaan, vaan mäkiä 😉 Järven puolivälissä, Tihanyn niemen jälkeen, poikkesimme rantareitiltä mäkien puolelle, viiniviljelmien keskelle. Näin saimme sekä tarvittavaa vaihtelua niin kovin tasaiseen tiehen että jokusen lisäkilometrin.

Matkailoijoita oli heinäkuussa paljon, myös pyöräilijöitä.  Saimme molempina iltoina kysellä majoituspaikkaa useammalta tiskiltä; majoituksista kirjoittelin aiemmassa saman kategorian jutussa. Me emme kantaneet telttoja mukana, mutta Unkarissa näytti ainakin tällä reitillä olevan paljon leirintäalueita ja telttailijoita, siis mainio paikka telttailijoille.

Rannoilla on vilskettä

Balaton

Balaton

Mitään niin mielenkiintoista emme kohdanneet, että olisimme halunneet viipyä Balatonilla pidempään.  Paprikakana, gulassi ja papusoppa tuli syötyä. Yksinkertaista, selkeää, konstailematonta ja rehellistä lähiruokaa. Me jatkoimme maissi- ja auringonkukkapeltojen halki kohti Itavallan Burgenlandia ja toista ruovikkoista järveä. Burgenlandin viiniteistä myöhemmin.

Paprikakanaa

Gulassia

Papusoppaa

Mainokset

6 responses to “Balaton körut – pohjoista rantaa

  1. Kiva kuvasetti. Koskakohan Suomeenkin saataisiin paljon lisää pyöräkaistoja ja teitä? Tuo kapea pyörätie toi mieleen kevään pitkän lenkkimme Pohjois-Hollannissa (Hollanti, pyöräilijän onnela…).

  2. Olen itse pyöräillyt Hollannissa vain kerran, siitä on pari vuotta aikaa, juuri sen verran että alan epäillä – oliko se totta vai unta?
    Täällä Helsingissä (yli 20 vuotta täällä pyöräilleen silmin katsottuna) pyöräilyn määrä on parin viime vuoden aikana kasvanut niin mukaviin mittoihin, etteivät rakenteet varsinkaan keskustaa lähestyttäessä kestä sitä mitenkään. Ruuhkaa radanvarressa 🙂 Toivon, toivon, uskon ja toivon.

  3. Tuosta sohvalta muuten kerrottiin, että netissä olevan unkarin sanakirjan mukaan kieltomerkin teksti tarkoittaa ameriikaksi ”Access only”. Se vastaa varmaan kotimaan lisäkilpeä ”huoltoajo sallittu”.

  4. Kiitos sohvalle 🙂 se oli siis sallittu ainakin huoltoajossa oleville apukuskeille. Ja niitähän oli 2/5 seurueesta.

  5. Paluuviite: Budapestistä etelään- Punkarin Unkari | Fillarantin pyöräreissu Balkanille ja Turkkiin

  6. Paluuviite: Balkan & Turkki-fillarireissun muistelua: Osa 1 Budapestistä Aasian portille | Fillarantin pyöräreissu Balkanille ja Turkkiin

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s