Muistatko kun CCCP voitti?

”Muistatko kun CCCP voitti? Kun Juha Mieto hävisi? Kun Tarmo Uusivirta luovutti?” Näillä kysymyksillä alkaa Tuomas Kyrön Urheilukirjan (Teos 2011) takakansiteksti.

Kyllä, minä muistan. Viime keväänä kirjakaupassa takansitekstin luettunani ja muistojen tulvahtaessa mieleeni ostin tämän Kyrön persoonallisen tarinan urheilusta. Kuvauksen Suomesta ajan ja muutosten virrassa. Luin  nautinnolla, eipä ole vastaavaa urheilukirjaa vastaani tullut. Kyrö kirjottaa vuolaasti ja innostuneesti  niin henkilökohtaisista elämyksistä kuin urheilun monista ilmiöistä: lajeista, katsojista ja katsomoista, valmentajista, dopingista, kisoista. Keke Rosbergista, Amin Asikaisesta, Tina Lillakista, Martti Vainiosta. Sukupolvia väistämättä kohtaavasta muutoksesta: ”Kekkonen, pappa ja Nurmi pitivät kestävyysjuoksusta, koska he elivät kestävyyselämän. Ainakin kestävyyslapsuuden, joka määritti kaikkia sen jälkeen tulleita tekoja, niin ne määrittivät minulla ja sinullakin.” Voiko tuota paremmin sanoa?

Muistatko Miska-karhun? Onnekseni Kyrö kirjoitti viimeiseen lukuun (LOPPULUKU kaunis turhuus) yhden lauseen pyöräilijöistä, näin sain kirjan mahtumaan tähän blogiin. Tässä lopuksi makupala Kyröä niille, jotka eivät VIELÄ ole kirjaa lukeneet:

”Vahvimpia urheilun synnyttämiä muistoja ja kokemuksia on yhtä mahdotonta sanallistaa kuin lapsuuden vaikuttavimpia elokuvia ja lp-levyjä. Ne eivät ole pelkkä sisältö, pelkät kappaleet vaan kokonaisuus: kannet, mainonta, ennakko-odotus, jälkihöyry, se millaisen välituntikäytöksen aiheutti Piece of Mind tai Karate Kid. Miltä rahiseva levynneula kuulosti ennen kuin Ronnie James Dio avasi äänihuulensa, miltä ”Holy Diveria” kuunnellessa hörpitty Ilonen vesseli -kaakao maistui. Kaikki edellä käsittelemäni ovat tnnemuistissa: arvokisat, lehtileikkeet, ykkösvitjat. Lajit, pelivälineet, pelipaikat. Juha Mieto ja Jouko Törmänen Lake Placidissa, maantiepyöräilijöiden massiivinen rivi Leningradin kaduilla 1980 Olympialaisissa, Topmanin mainokset HIFK:n mainoksissa…”

Tänä syksynä Kyröltä ilmestyy Kerjäläinen ja jänis (Siltala), satiiri rikkaista ja köyhistä. Ja se syksyhän on ihan kohta, 10. syyskuuta on kolmen viikon kuluttua. Kipin kapin kirjakauppaan.

Mainokset

One response to “Muistatko kun CCCP voitti?

  1. Paluuviite: Mielensäpahoittaja ja polkupyörät | -mip-

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s