Amalfin rannikkoa pyöräillen

Jokaisen, joka rakastaa pyöräilyä ja Italiaa, täytyisi kerran elämässään polkea tie SS 163 Amalfin rannikolla. Jylhä ja kaunis Amalfin rannikko on mm. UNESCOn maailmaperintökohde.

Olimme päättäneet ensimmäisen pyöräilypäivän eteläisessä Italiassa sitruunaiseen Sorrentoon, tavalla joka tuli toistumaan monena päivänä: hotellin etsintä, lasi proseccoa, ajovaatteet likoamaan pesualtaaseen, suihkuun ja syömään.

Seuraavana aamuna aloitimme päivän pienellä pakollisella Limoncello maistiaisella, Sorrento näytti olevan täynnä pieniä likööripuoteja, jotka myivät ja maistattivat omaa sitruunalikööriään. Pyörämatkailun yksi hyvä puoli on se, että minkään ostamista ei edes harkitse – tilaa on vähän ja jokainen kilo on itse kannettava. Ostamme vain sen minkä kulutamme, siis majoitus- ja ruokapalveluita. Meillä kummallakin oli matkassa yksi sivulaukku ja reppu, siis niukka varustus.

Pyörälaukun pakkaamisessa minulla on vakiintunut tapa. Kassi sisältää viisi erillistä pussia, jotka pakkaan pohjalta ylös näin: pohjalla vaihtokenkäpussi (tällä reissulla en käyttänyt ajokenkiä, mutta vaihtoläpsykät on silti hyvät), sitten puhtaat vaihtovaatteet, likaiset & puolipitoiset vaatteet, pesupussi ja päälimmäisenä ajovaatepussi. Pussit eivät paljoa sisällä, kun esim. ajovaatteet on päällä on ns. ajovaatepussissa lähinnä sadetakki ja pitkät lahkeet. Tosin tällä reissulla ei edes pitkiä lahkeita kanniskeltu.

Sitruunaisen sormustimellisen jälkeen aloitimme  kapuamisen tietä SS 145 kohti harjannetta, josta todellakin näkyi päätä kääntämällä kaksi lahtea (due golfi). KARTTA. Näky oli huikea. Harjanteelta laskeuduimme tielle SS 163, joka kulkee mutkitellen ja kumpuillen läpi sanomattoman kauniin Amalfin rannikon. Poljimme koko päivän aikana tuota rinnerakentamisen ihmemaailmaa myötäillen, hitaasti auringosta, maisemista, tuoksuista ja väreistä nautiskellen. En edes yritä kuvailla maiseman kauneutta, se on käytävä katsomassa itse, jos kiinostaa. Tien pinta oli erinomainen, katseen saattoi pitää rauhassa maisemassa, monttujen vaaraa ei ollut.

Harmillista, ettemme koko reitin varrella tavanneet yhtään pyöräturistia, vain italialaisia harrastajia ja toki monia muita matkailijoita, autoilla, busseilla ja veneillä liikkuvia. Juttuseuraa siis riitti, etelä-italialaiseen välittömään tapaan monet halusivat tietää keitä olemme, mistä tulemme ja minne menemme. Fillarissa liehuva suomen lippu on myös hyvä keskustelun avaaja. Nyt ymmärrän, miten merkittävää työtä Jerryn pyörämatkailuyritys That´s amore tekee järjestäessään Amalfin rannikolle räätälöityjä pyöräretkiä! Vain fillarilla voi tehdä matkaa riittävän hitaasti kokeakseen kaiken, meren tuoksusta hirmuiseen nälkään, joka pättyy hyvään ruokaan 😀 Me päätimme päivän polkaisun Salernoon ja Pinocchion pizzeriaan, mutta se on jo oman tarinansa arvoinen… ruoka.

Mainokset

4 responses to “Amalfin rannikkoa pyöräillen

  1. Upeita ja värikkäitä kuvia!
    Kuola valuu jätskin kuvan äärellä, kaikki muu kuin italialainen jätski on korviketta…

  2. Haa, tunnen hyvin toisen samanlaisen kuolaajan 😉 Apukuski pitää sitkeästi kiini Italian reissuillaan ”VÄHINTÄÄN jäätelö päivässä” taktiikasta. Ja se on näyttänyt tuottavan hyviä tuloksia, tänä kesänä niin tempossa kuin maantiellä. Jäätelöstähän se johtuu…

  3. OI mä niin jaan ton mielipiteesi tuosta kyseisestä etapista. Yksi kauneimmista maisemista mitä on koskaan nähnyt. Tosin itse nähtiin se bussin kyydistä. Poikkesimme noin 4 eri kylässä ja nautimme todella.

    • Palasin itse noihin maisemiin reilu vuosi tämän ensimmäisen visiitin jälkeen, syksyllä 2012. Paljon on polkemattomia teitä, mutta kyllä jotkut tiet kannattaa palkaista useampaankin kertaan. Muutkin kuin työmatka . Sitruunainen Sorrento ja jylhä Amalfi olivat mainioita paikkoja kerätä voimia alkavaan pohjoiseen hämärään. Enkä ihmettele, jos vielä joskus ajelen samoja teitä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s