Como-järven kevätleirin loppuselvitys

Viisikko otti tuntumaa maantiekauteen ja lyhyisiin ajohousuihin Pohjois-Italian uhkeissa järvimaisemissa 15.-25.4.2011. Tässä on tiivistelmä reissun puitteista, jospa siitä olisi jollekin vastaavaa suunnittelevalle iloa ja apua. Jutun KARTTALINKKI on tässä.

LENNOT

Helsinki-Milano. Lennon hinta tietysti vaihtelee lentoyhtiön, reitin (suora/välilaskuja) ja ostoajankohdan mukaan. Fillarin hinnoittelu sen sijaan on vakio: KLM 0 € (ainoa matkatavara), Finnair 40–60 € / suunta. Finnair lentää Malpensan lentokentälle, KLM liikennöi sekä Malpensaan että Linateen.

LENTOKENTTÄKULJETUS

Juna Malpensasta Leccoon maksaa noin 10 €, taksi neljälle + fillareille oli 200 €. Sama matka yhdelle ilman fillaria, siis tavallisella taksilla oli 130 €. Taksit on hyvä varata etukäteen, hinnoissa oli tuotakin kyytiä tiedustellessa jonkun verran eroa. Viisikon ja minunkin kyytini ajoi Taxi Varenna. Linaten kentälle ei ole rautatietä, mutta sieltä pääsee parilla eurolla bussilla nopeasti suoraan Milanon päärautatieaseman eteen. Juna-aikatauluja voi hakea Trenitalian reittioppaasta.

MAJOITUS

Villa Topazio sijaitsee Como-järven itärannalla Liernassa, hieman Leccosta pohjoiseen. Se on kahdessa kerroksessa sijaitseva huoneisto, 3 mh + olohuone + keittiö + 2 wc + 2 suihkua (6-7 henkilölle). Terassilta aukeaa kaunis näkymä Como-järvelle. Uima-allas on vielä huhtikuussa kiinni, mutta tenniskentät käytössä .

10 yötä + kulut (kiinteä summa, sis. loppusiivouksen, sähkön, kaasun, veden ym.) = 1600 € + 240 € = 1840 €. Lisäksi lämmityksestä maksettiin kulutuksen mukaan, jokunen euro päivässä. Ei ole ensimmäinen kerta, kun ylimääräisiä majoituskuluja tulee vähän niin kuin nurkan takaa, kuten tuo lämmitys. Keski- ja Etelä-Euroopassa se on hyvin tavallista, mutta siihen ei vain totu.

Majoitus oli tälle joukolle hieman ylimitoitettu, sillä alkujaan reissuun piti lähteä +2 polkijaa – elämässä sattuu kaikenlaista yllättävää.

RUOKA

Leiri oli ruoan suhteen omavarainen eli kaikki ateriat valmistettiin itse. Liernan kylässä oli leipomo ja market, joista saatiin kaikki tarvittava. Loppuselvityksessä ruokakuluja todettiin kertyneen noin 10€/mies/päivä. Siinä on siis kaikki, aamupalasta iltapastaan.

Kauppojen ja kioskien aukioloaikoja on melko mahdotonta selvittää. Siihen on tyytyminen. Samoin paikalliseen kieleen, kauniiseen italiaan. Vain Mc Donaldsissa kuulee myyjien puhuvan ymmärrettävää englantia, muuten on pärjättävä viitomilla ja italian alkeilla. Onneksi niillä pärjää, jos tahtoa on 🙂

TIET JA REITIT

Como-järven ympäristö tarjoaa maisemallisesti upeita, monipuolisia pyöräilyreittejä, jokaisen polkijan ajohalujen mukaisesti. Sopivia reittejä riittää kaikille päiville omien tarpeiden ja intohimojen mukaan. Suurin osa poljetuista reiteistä on TÄSSÄ KARTASSA.  Joidenkin omia himmailuja en saanut tälle kartalle.

Huonona puolena on syytä mainita teiden päällyste, joka ei aina ole riittävän hyvä. Mitä pienempi tie, mitä korkeammelle mennään, sitä huonompi päällyste. Ajaessa piti olla valppaana. Ero teiden pinnoilla Italian ja Sveitsin puolella oli kuin yöllä ja päivällä! Myös pitkät tunnelit ovat stressaavia ajaa.

Liernasta lähtiessä tulee monta ketaa ajetut siirtymätaipaleet turhankin tutuiksi. Toisaalta siirtymiä kauemmas on helppoa ja edullista tehdä Como-järven poikki liikennöivillä lautoilla ja rantaradan junalla. Junalla matkustaminen Italiassa on sekä halpaa että helppoa. Yksi lippu itselle ja yksi fillarille, yleensä veturin takana olevassa vaunussa on oma osasto pyörille. Hiljaisina aikoina voi fillarin rohjeta ottaa mukaan osastollekin. Esim. mies + fillari Liernasta Tiranoon maksoi noin 10 €  Ja siirtymisiä lukuunottamatta samoja teitä ei tarvitse ajella, jos ei halua. Eri korkuisia, eri pituisia ja erilaisella nousuprosentilla olevia vuoria löytyy parin tunnin ajomatkan sisällä useita.

Ja sitten paras, juuri Italian erityisyys: autoilijoiden myönteinen suhtautuminen pyöräilijöihin. Myös kadunmiehillä riitti ystävällistä jutusteltavaa pyöräilystä, aina  italiaksi, mutta ilo ja myönteinen asenne erottuivat.

Useat Alppitiet olivat vielä kiinni, ne aukeavat touko-kesäkuussa. Kun portilla oli puomi ja selvä kielto, ei varsinkaan yksin polkevana voi lähteä kokeilemaan, vaikka tien päässä olikin houkuttelevia unelmanousuja. Kuka sieltä löytäisi, jos jotakin sattuisi? Mäkimiehet jäivät vähän hakuselle.

* * *

Liitän tähän vielä Juniorin matkapäiväkirjan ja näkemyksen, Italiaa ensikertalaisen kokemana:

Italia päivä päivältä, näin sen koin

tekijä: Juniori, 26. huhtikuuta 2011 kello 17:22

Pe 15.4. Matkustuspäivä, kotoa liikkeelle 12-aikaan ja perillä Liernassa puolen yön jälkeen. 5-tuntia vaihtoaikaa Damissa, tuli ”sipulin” kenttä tutuksi.

La 16.4. 5-miehinen leirimme heräilee 8-aikaan. Aamupalaa, pyörien kasausta ja sitten baanalle. Ajellaan Liernasta Leccon kautta Bellagioon jossa syödään. Sitten suunta ensimmäiseen mäkeen. Hampurilaisen palat pyrkii suuhun kun noustaan Madonna del Ghisallon huipulle 754m korkeuteen. Valokuvia, alas ja kämpille. Päivään kilometrejä 95, nousumetrejä 800 ja ajoaikaa vajaa 4-tuntia. Päivän erikoisena mainittakoon 4,5km tunneli joka ajettiin 2x.

Su 17.4. Tonnikerhoon!! 3h tasamaa ajelun jälkeen noustiin 1200-korkeuteen, mulle ja J:lle eka tonnin ylitys. Päivään 5h40min ajoaikaa, 1700 nousumetriä ja 126km matkaa.

Ma 18.4. Jakautumista. Map lähtee kukonlaulun aikaan kohti Sveitsiä ja 2300-korkeutta, Ruusu lähtee myöhemmin ajamaan Map vastaan ja me J:n kanssa palautellaan ajelemalla Como järven rantoja 4h30 min / 116km. Tasamaa päiväänkin 800metriä nousua.

Ti 19.4. Piti käydä ajamassa yksi tämänvuotisen Giron etappi, mutta vilkkaan liikenteen vuoksi jouduttiin improvisoimaan. Päivän aikana noustiin 3-kinkamaa ylös, parhaimmillaan 1300m korkeuteen. Päivän aikana alkoi polveni kipeytyä mikä teki päivästä pitkän ja tuskaisen. Porukan mukana kuitenkin kämpille asti ja mittariin lukemat 132km, 5h45min ja nousumetrejä 1860. Henkilökohtainen via Dolorosa.

Ke 20.4. Oli tarkoitus ajaa Giro di Lombardian reittiä. Aamulla jo portaiden alas kävely oli vaikeaa, lähdin kuitenkin poikien matkaan. Eka ylämäen kaltainen ja osaltani peli oli selvä, pyörä ympäri ja kämpille huilimaan. Ajoa 81km / 3h. Poikien reissukaan ei sujunut ihan suunnitellusti mutta joku 7h ja 160km parin donan nousumetreillä kasaan kuitenkin. KOVIA HOMMIA sanoisi eräs seuramme jäsen.

To 21.4. Ruusun viimeinen leiripäivä. Porukalla himmailua tasaisemmilla teillä 78km ja 3h30min. Polvi tuntuu sietävän ajamista kun ei ole ”ajo päällä”.

Pe 22.4. Map ja J lähtee Sveitsiin ja korkeuksiin, polven takia en uskalla lähteä kauas joten ajelua omineen. 9-km päästä majapaikastamme, Bellanon kylästä lähtee tie ylöspäin jonne suuntaan testaamaan kivunsietokykyä. Rauhallisella tahdilla pääsen 1170-korkeuteen, huipulla takki päälle, banaani ja burana kitusiin ja alas. Perään palauttelua tasamaalla, Mip:n ja A:n kanssa kahvit Leccossa ja niin on tämäkin päivä poljettu. 100km, nousua 1300m ja 4h20min polarin lukemat. Onnistuneen päivän kunniaksi illalla lynx-viskiä.

La 23.4 ”Välipäivä”, Map viettää päivän perheensä parissa, J ja I kirjan parissa torkuskellen, minä 3h kevyesti poljeskellen, josta osan matkaa paikallisen lenkki-porukan beesissä nautiskellen.

Su 24.4 Viimeinen ajopäivä-viimeinen nousu. J:n ja Map:n kanssa kiivetään about tonniin, Map painelee edellä keveästi kuin laitumelle päästetty ori, toiset herrat suorittaa perässä. Mäen jälkeen päästään pirulliseen vastatuuleen jossa Map saa nauttia vetovuorosta yllin kyllin. Lopuksi päästään Leccoon jossa odottaa ”Mäkkäri” purilaisineen. J:n kanssa syödään ja himmaillaan 16km kämpille, Map puolestaan suuntaa Gisallon huipulle ostamaan postikortteja- ON SE VAAN KOVA LUU!! Päätöspäivään 85km, 1500-nousumetriä ja vajaa 4h ajoa. Kämpillä pakkaillaan pyörät ja kamppeet, aika hiljaisia on jätkät, jopa Jukka!!

Ma 25.4 Kuudelta ylös, seiskalta matkaan, illalla 18:30 mies ja pyörä ehjinä kotona. Sauna ja ruisleipää. Hieno reissu, muuta ei oikein osaa sanoa. Toistekin varmasti lähden, Suunta ja seura selvinnee aikanaan.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s