Huhtikuun pasta via Italia: Spagettia valkosipulilla ja öljyllä

Ensi viikolla apukuski ja 5-6 polkijaa lentävät kevätleirille Italian järvialueelle, Como-järven rannalle. Piipahdan itse samoissa maisemissa pääsiäisenä.  Kuukauden pasta johdattelee siis luonnollisesti Italiaan.

Viime kesänä lentäessäni apparin ja fillareitten kanssa Roomaan ostin lentokentältä matkalukemiseksi Andrea Camillerin Komisario Montalbanon tutkimuksia, Veden muoto, WSOY pokkari 2010. Italiankielinen teos La forma dell´acqua ilmestyi 1994, sen on suomentanut Helinä Kangas. Veden muoto on TVstäkin Eurodekkareina tutuksi tulleen Montalbano-sarjan ensimmäinen osa, aloitus.

Lukiessa poimin Camillerin dekkarista  ruoat, joita kirjassa syödään. Sieltä tuleekin siis luontevasti tämän kevätkuukauden pasta, todellinen klassikko, vaatimatonta mutta herkullista pastaa niukkaakin niukemmista aineksista: spagettia valkosipulilla ja öljyllä maustettuna. Sitä syödään pokkarini sivulla 87.

Kun Montalbano kuuli, että ovikello soi, hän laittoi pastan veteen ja meni avaamaan.

”Mitä olet minulle keittänyt?” kysyi Zito heti sisään astuessaan.

”Pastaa valkosipulilla ja öljyllä maustettuna sekä katkarapuja sitruuna-öljykastikkeessa.”

”Erinomaista!”

”Tule keittiöön auttamaan minua. Mutta heti ensiksi minun on kysyttävä sinulta yhtä asiaa: osaatko sanoa nopeasti ´postponoida prolongoidusti´?”

Toinen sisilialainen Montalbano pastaklassikko on la pasta coi broccoli – parsakaalipasta, jota syödään esim. TÄSSÄ 4 min pätkässä ja ja TÄSSÄ 10 sek kohtauksessa. Mutta tällä kertaa nopea, yksinkertainen, edullinen ja herkullinen Spaghetti aglio & olio.

Kuvaesitys vaatii JavaScriptin.

SPAGETTIA VALKOSIPULILLA JA ÖLJYLLÄ – Spaghetti Aglio & Olio noin neljälle.

320 g spagettia, 4 valkosipulinkynttä, 8 rkl hyvää oliiviöljyä (2/ruokailija), suolaa, persiljaa.

Lisää kiehuvaan veteen suola ja spagetti, keitä sopivaksi.

Kuori ja halkaise valkosipulinkynnet, poista mahdollinen vihreä sisus. Kuumenna laakea paistinpannu, laita pannulle valkosipulit ja päälle öljy. Kun valkosipulit alkavat ruskistua pienennä pannun lämpöä ja lisää persija sekä pari kauhallista spagetin keitinvettä, anna kiehua hiljalleen.

Kun pasta on ”al dente” valuta se ja kumoa pannulle. Sekoita ja kuumenna kovalla lämmöllä, lisää hyppysellinen suolaa.

Siirrä pasta tarjoiluastiaan, ripottele koristeeksi vielä persiljaa ja pirskota pinnalle oliiviöljyä.

Chilin ystäville suosittelen hieman tulisempaa versiota. Kun valkosipuli alkaa ruskistua lisää pannulle ensin 1-1½ pilkottua chiliä, vaikka siemenineen, kuumenna, ja lisää sitten persilja ja keitinvesi.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s