Maaliskuun pasta a la Tallinn – canneloni, kana ja suitsujuust


Canneloneja, kanaa ja savujuustoa

Helmikuun pasta oli omistettu kulttuuripääkaupunki Turulle, tämä maaliskuinen Tallinnalle. Seilasin ensimmäisen kerran Tallinnaan 1983 legendaarisella M/S Georg Otsilla. Samalla reissulla tein Tallinnasta viikonloppuvisiitin Moskovaan, olimme apukuskin kanssa lennon ainoat ulkomaalaiset ja meidät kuljetettiin koneeseen omalla bussilla, paljon ennen muita matkustajia. Onneksi, sillä istumapaikat olivat numeroimattomia ja siinä yhteislähdössä me emme olisi pärjänneet.

Mitä sai Tallinnassa syödäkseen 1980-luvun alussa? Muistiini on jäänyt kanaa, kanaa, kanaa, kanaa ja joskus sianlihaa. Pasta Tallinnan täytyy siis ehdottomasti sisältää kanaa. Kerran eräässä tallinnalaisessa suhshi-ravintolassa tilasin sushi Tallinnan ja siinäkin oli tietysti kanaa 🙂 Toinen ihan ehdoton aines ja virolainen klassikko on suitsujuust eli savujuusto.

Tänä talvena 2011 Itämeri on saanut kattavimman jääpeitteen 24 vuoteen. Tällä hetkellä jääpeite kuuluu yltävän Gotlantiin ja lisäksi se peittää reilut 50 km Liettuan, Latvian ja Venäjän rannikkoa. On siis oikeastaan ihme, että laivat edelleen liikennöivät Itärerellä ja pääsin suunnitelmieni mukaan esikoisen kanssa Tallinnaan hakemaan virolaista savujuustoa. Alkuperän kanssa saikin olla tarkkana, sillä suuri osa Tallinnan kaupoissa myytävästä savujuustosta näytti olevan hollantilaista – kuten laivan myymälän savujuusto.

Sitten pastaan. Maaliskuu on vielä niin kylmä ja talvinen kuukausi, että siihen sopii lämpöisen uunin kautta kulkeva pasta. Huhtikuussa pastatkin muuttuvat keväisiksi ja kevyemmiksi. Valitsin cannelonit, sillä kaapissani on jonkun aikaa seisonut laatikollinen tyhjiä pastarullia. Nyt oikea käsi alkaa olla jo siinä kunnossa, että sillä voi vähän nykertää, vaikkei peukalo ihan kohdallaan olekaan. Siis cannelonien tekoon peukalo keskellä kämmentä 🙂

Tarvikkeet ovat mausteita ja paistamiseen käytettyä oliiviöljytilkkaa lukuun ottamatta tässä:

7,5 dl maitoa, 75 g vehnäjauhoja, 75 g voita, 200 g savujuustoa, 400 g broilerinjauhelihaa, muutama salottisipuli hienoksi pilkottuna, 14-16 cannelonia

Valmista ensin besciamella kastike: Kiehauta maito kasarissa, mausta muskotilla ja suolalla. Kuumenna kattilassa voi ja lisää siihen jauhot, anna kiehua hiljalleen muutama minuutti. Nosta kattila liedeltä ja vatkaa siihen vähän kerrassaan kuuma maito. Itse käytin vuohenmaitoa; kiitos pikkusiskolle, joka sitä lähettää, ja siskontytölle, joka sitä Helsinginreissuilla kassissaan kantaa.

Sitten varsinainen täyte: Kuullota sipuli öljyssä, lisää broilerinliha ja kypsennä. Lisää joukkoon juustokuutiot ja hieman besciamellakastiketta niin, että seoksesta tulee riittävän notkeaa. Lisää pippuria, suolaa on riittävästi kastikkeessa ja juustossa.

Kokeilin täyttää De Ceccon canneloneja pursotinpussilla ilman minkäänlaista terää. Minusta se oli oiva keksintö, assistenttina toimineen kuopuksen mielestä täyttäminen lusikalla ja veitsen varrella sujui yhtä hyvin.

Lado täytetyt cannelonit vuokaan ja kaada loppu besciamellakastike päälle. Kastiketta tuntuu olevan runsaasti, mutta se kyllä vetäytyy paistaessa. Ripottelin pinnalle muutamia juustokuutioita, mutta se oli virhe; keskirasvainen juusto ei sula, eikä siis ole paistamisen jälkeen maukas eikä kaunis. Pinta ei tosiaan kaipaa muuta kuin kastikkeen. Sitten 200 C uuniin noin 30 minuutiksi 🙂

Hyvä pasta, vielä parempi mieli 😀

Lopuksi: Pyörävuokrausta sekä opastettuja kaupunki- ja päiväretkiä Tallinnassa voi tiedustella CITY BIKESTA. Osallistuin itse viime kesänä ystäväni Päpsin kanssa City Biken kaupunkiajelulle omalla fillarillani, kokemuksia voi lukea TÄSTÄ linkistä.

Mainokset

3 responses to “Maaliskuun pasta a la Tallinn – canneloni, kana ja suitsujuust

  1. Herkullisen näköistä.
    Savujuustoosta tulee kyllä mukava maku ruokiin. Virolaista en ole päässyt maistamaan. Pari kertaa vuodessa olen saanut vanhemmilta Rukan retken tuliaisina Kuusamon meijerin myymälästä paikallista savujuustoa.

    Aah, vuohenmaitoa. Ostimme viime viikolla Lentävästä lehmästä Kolatun vuohenmaitoa. Se oli ihan järjettömän hyvää. En ole vuosiin juonut ”maitoa maitona” mutta tuo juotiin ihan sellaisenaan.

  2. Tosiasiassa virolainen savujuusto ei (minusta) kovin hääppöistä ole, kyllä Kuusamon juusto vie ehdottomasti voiton. Tämä virolainen juusto on vain sellainen klassikko, joka mielestäni kuuluu tähän juttuun ja ruokaan.

    Maitohyllyn ammottaessa tyhjänä keitin yhtenä aamuna hunajamaitokahvini pakasteesta sulatettuun vuohenmaitoon. Kyllä se antoi kahvillekin aivan uuden elämän 😀 täyteläisen, sanoisin.

  3. Hehheh, kokilla Tavastian leima kädessä :D:DD

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s