Helmikuun pasta: Turku – Aurajuustoa ja saksanpähkinöitä

Helsingin & Tallinnan kaksoiskaupunkivision rinnalla on meillä tänä armonvuonna 2011 upea Euroopan kaksoiskulttuuripääkaupunki Turku & Tallinna. Kunnianosoituksena Turulle on helmikuun pasta Aurajuusto-saksanpähkinäpastaa 🙂 Aurajuustoa valmistettiin aluksi Turussa, muistona siitä on logossa Turun tuomiokirkko. Virtuaaliretken Aurajoen historiaan ja luontoon voi tehdä TÄMÄN linkin kautta. Nykyään Aurajuusto valmistetaan Äänekoskella.

Koska sinihomejuusto ja päärynä muodostavat lähes pyhän liiton, on Auran seurana tuoretta päärynää. Saksanpähkinät tuovat hyvän maun ohessa mukaan pehmeitä, sydänystävällisiä rasvoja  ja parantavat muutenkin ravintoarvoa.

Pähkinöissä ja siemenissä on paljon proteiineja, välttämättömiä rasvahappoja, E-vitamiinia, B-ryhmän vitamiineja ja useita kivennäisaineita, mm. rautaa, kalsiumia ja magnesiumia.  Lisäksi niissä on paljon ravintokuituja ja ne ovat sietämättömän maukkaita. Mutta nyt herkuttelemaan! Seuraavaala ohjeella valmistuu primi piatti neljälle.

Pasta Turku eli Aurajuusto-saksanpähkinäpasta

400 g pastaa, mieluusti jotain pientä ja lyhyttä. Kuvan annoksessa on napolilaista Garofalon RADIATORI-pastaa, jota myy ainakin Stockmann.

200 g Auraa, 100 g saksanpähkinöitä, 75 g voita, 1½ päärynää pieneksi kuutioituna, 1-2 dl kermaa

persiljaa, suolaa, hunajaa, oliiviöljyä ja pippuria

Sulata voi paistinpannulla, murenna kevyesti sekaan sksanpähkinät. Lisää vuorotellen päärynät, suolaa ja murennettu Aura, koko ajan sekoitellen. Lorauta joukkoon kerma ja anna kiehahtaa. Kumoa keitetty pasta kastikkeeseen ja sekoita hyvin. Lisää joukkoon reilu teelusikallinen juoksevaa hunajaa. Oma suosikkini tässä on tumma ja voimakas kastanjahunaja, miele di castagno, jota kannan kassissa Italiasta, mutta se nyt on ihan makuasia. Kunhan on hunajaa 🙂 

Sirottele valmiin pastan päälle vielä persiljaa ja mustapippuria, pirskauta pinnalle hieman oliiviöljyä ja nauti. Yksinkertaista, helppoa, nopeaa ja herkullista 😀

Niitä unelmia – toivon polkevani 2011 Turkuun. Helmikuussa joka tapauksessa käyn esikoisen kanssa Tallinnassa ja maaliskuussa kehittelen tietysti pastan kulttuuripääkaupunki Tallinnalle. Perinteitä kunnioittaen; muistoni kantavat aina Viron sosialistiseen neuvostotasavaltaan 😉

Mainokset

One response to “Helmikuun pasta: Turku – Aurajuustoa ja saksanpähkinöitä

  1. Slurps, nyt tuli nälkä 😉
    Lounaaksi on kuitenkin tiedossa eväitä eikä voi tehdä tuollaista herkkua!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s