Neuvottoman sukupolven fillarilauseet

Neuvoton sukupolvi on saksalaisen Bernhard Schlinkin seitsemän kertomusta käsittävä kokoelma. Kirjan on WSOYlle (Juva 2001) suomentanut 10 vuotta sitten Oili Suominen. Schlink on monelle tuttu 1995 ilmestyneestä ja 1998 suomennetusta menestysteoksestaan Lukija, josta tehtiin 2008 elokuva. Itse en ole elokuvaa nähnyt, Lukijani ja muutakin Shlinkiä olen vain lukenut.

Neuvottoman sukupolven tarinoissa rakkaus valuu sormien välistä kuin hiekka. Schlinkin teksti on tuttuun tapaan nautinnollisen selkeää ja ytimekästä, tarinat salaperäisen jännittäviä. Tähän olen poiminut kertomusten polkupyöräilyä sivuavat lauseet, löysin niitä neljästä tarinasta. Kaikki muut lauseet kannattaa lukea kirjasta 😉

Tyttö ja sisilisko, s. 17: Poika oli mielellään ajanut pyörällään pianotunneille, koska tie vei vanhan asunnon ja sen naapuritalon ohi ja naapuritalossa asui tyttö, jonka kanssa hän oli silloin tällöin leikkinyt ja kulkenut yhdessä osan koulumatkaa. … Poika ajoi hitaasti tytön kotitalon ohi ja toivoi että tyttö tulisi ulos ovesta, tervehtisi häntä, ja sitten he kulkisivat yhdessä, hän työntäisi pyöräänsä tytön vierellä, ja aivan kuin itsestään he sitten tapaisivat taas. … Mutta tyttö ei koskaan astunut ulos ovesta kun poika ajoi ohi.

Syrjähyppy, s. 92, päähenkilö katselee uutta yhdistynyttä Berliiniä: Näin uusia kävely- ja pyöräteitä, uuden kopiontifirman, uuden matkatoimiston ja kadunkulmassa uuden tunisialaisen ravintolan.

Sokeripapuja, s.151, päähenkilön kaksoiselämää – vähän ennen kolmoiselää: Kesällä Thomas teki kymmenpäiväisen pyöräretken poikiensa kanssa, ja vaelsi sitten Veronikan kanssa kaksi viikkoa Peloponnesoksella.

Ympärileikkaus, s. 200, nuorukainen ajattelee mustasukkaisesti tyttöystävästään: Hän ei milloinkaan näkisi, miten Sarah tanssii ensimmäistä kertaa, ajaa uudella polkupyörällä tai näkee meren ensi kertaa. Sivulla 245 samainen mies muistelee nuoruuttaan: … tuon pyöräsuojan edessä tuossa porttikäytävässä hän oli sateella suojassa suudellut ensimmäistä tyttöystäväänsä; koulumatkalla hän oli kerran risteyksessä ajanut pyörällään raitiokiskoille ja kaatunut,…

Be Berlin!


Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s