”Te kaksi ja polkupyörät”

”Ei muita kuin me”, Tom vastasi.

”Ei”, upseeri sanoi. ”Te kaksi ja polkupyörät.”

He purkivat ne siltä seisomalta. He löysivät kirjeen polkupyöräni tangon sisältä. Se oli vain tasavaltalaisten keskinäistä viestintää peruuntuneesta kokouksesta. Mutta riitti heille.

Lainaus on Albert Sánchez Piñolin romaanista Kylmä iho, WSOY 2006. Katalaanin kielisen alkuteoksen La pell freda (2002) on suomentanut Anu Partanen. Polkupyörä on muuten katalaaniksi bicicleta, kuten espanjaksikin.

Kirja ja kirjanmerkki

Fantasiaa ja filosofiaa yhdistävän trillerin tapahtumat sijoittuvat yksinäiselle saarelle lähelle Etelämannerta. Siellä ei päähenkilön lisäksi ole kuin erakoitunut majakanvartija – ja sitten tietysti niitä… se fantasiapuoli 😉 Pienellä saarella ei pyöräillä vaan kävellään, mutta teoksen alussa, takaumassa päähenkilön lapsuuteen sivuilla 23-24, kerrotaan miten kaksi köyhää irlantilaista opiskelijaorpoa kuljetti tasavaltalaisten viestejä polkupyrään kätkettynä. Ja kiinnihän pojat jäivät.

Oikeudenkäynnistä tuli varsinainen näytelmä. Peruukit, tuomarin granaatinpunainen samettiviitta, mahonkikoroke ja kaikki muu, kahta lasta varten… Blacktornen kustantama saianajaja vetosi siihen, että polkupyöriä oli kaksi mutta viestejä vain yksi. Siksi toisen syytetyistä täytyi pakostakin olla syytön.

Lukemisen arvoinen teos, vakkei polkupyörämerkintöjen  vuoksi, jotka tulevat luettua jo tässä kirjoituksessa. Löysin omani divarista 2 eurolla (Interfennica Hakaniemen torin laidalla). Kirja tutkii ihmistä ja ihmisyyttä; mitä siitä jää ja millaiseksi se voi muovautua, kun vajoaminen alkaa? Alku, kaksi ensimmäistä lausetta:

Emme koskaan pääse äärettömän kauas niistä, joita vihaamme. Samalla tavalla voisi sanoa, ettemme koskaan pääse tarpeeksi lähelle niitä, joita rakastamme.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s