Tammikuun pasta: maccheroni al formaggio – makaronia ja juustoa

Jotakin uutta tähän blogiin. Pyöräily ja pasta liittyvät niin saumattomasti yhteen, ainakin meillä, että ajattelin jakaa silloin tällöin jonkun pastavinkin. Noukin itsekin paljon vihjeitä monista ruokablogeista. Lisäsin siis blogiin uuden kategorian: Hyvä pasta – parempi poljenta.

Vuoka, johon pasta on tehty, on teetetty jo joitakin vuosia sitten keraamikko Erkki Steniuksella Tapanilassa. En löytänyt mistään riittävän suurta vuokaa kotijoukkueemme uuniruoille, joten Savi-Erkki dreijasi sellaisen mittojen mukaan.

Tammikuun pasta tihkuu juustoa ja voita, tuoksahtaa häivähdykselle lämmintä muskottia, se on runsasta ja rehellistä talviruokaa. Alkuperäisessä ohjeessa voita käytettiin 200 g, mutta kyllä hieman vähemmälläkin pärjää. Liian vähällä voilla on kuitenkin turha kikkailla, voi pitää runsasjuustoisen pastan rakenteen kunnossa; ilman voita juusto jumittuu ja pastasta tulee tahmaista, kokemusta siitäkin on 🙂 Suuri osa voista valuu onneksi vuoan pohjalle .

Tein bechamelkastikkeen siskolta saadusta vuohenmaidosta, se antaa häivähdyksen lisämakua kokonaisuuteen. Sisko työskentelee jokusen päivän viikossa Muroleen Maaritin mikrojuustolassa. Vuohenmaito säilyy hyvin pakastimessa ja on nopea sulattaa mikrossa, jos unohtaa ottaa sen ajoissa sulamaan. Bechamelkastike (la besciamella) kannattaa valmistaa huolella. Ohjeeseen tarvitaan 200 g kastiketta, mutta niin pientä annosta en osaa kunnolla keittää. Tässä ohje ½ litraan maitoa, lopulle kastikkeelle löytyy varmasti käyttöä.

Bechamelkastike – la besciamella

½ litraa maitoa, 50 g voita, 50 g vehnäjauhoja, suolaa, muskottia.

1) Kuumenna kasarissa suolalla ja muskotilla maustettu maito kiehuvaksi. 2) Sulata toisessa kasarissa voi, laita jauhot sekaan ja lämmitä sekoitellen keskilämmöllä muutama minuutti. 3) Nosta kattilat liedeltä sivuun, lisää kuumaa maitoa jauhoseokseen vähän kerrassaan koko ajan voimakkaasti vatkaten. ÄLÄ enää keitä äläkä kiehauta!

Maccheroni al formaggio – makaronia ja juustoa

Näin syntyy pasta nälästä riippuen 4-5 hengelle. Ohje on helppo puolittaa parin hengen annokseksi.

500 g maccheroni pastaa (eli ”makaronia”, pientä pyöreää ja onttoa), 400 g mozzarellaa kuutioituna pieniksi kuutioiksi, 200 g karkeaa parmesanraastetta, 200 g bechamelkastiketta, 100-200 g voita, muskottia, korppujauhoja, oliiviöljyä.

1) Keitä pasta ”melkein” kypsäksi, valuta ja kaada kulhoon. 2) Kaada pastan sekaan molemmat juustot, bechamelkastike  sekä melkein kaikki voi (kuutioina) ja sekoita voimakkaasti. 3) Kaada pasta uunivuokaan. 4) Ripota päälle loppu voi, korppujauhoja ja ripaus muskottia. Voit jättää myös osan parmesanista pinnalle ripoteltavaksi. Suihkauta tai lorauta kaiken päälle vielä ohut oliiviöljyhuntu. 5) Laita pasta 180 C uuniin reiluksi 10 minuutiksi.

Mainokset

5 responses to “Tammikuun pasta: maccheroni al formaggio – makaronia ja juustoa

  1. Kiitos Muru, ratkaisit juuri meidän perheen sunnuntai ruuan. 🙂

  2. Hyvä pasta, paras mieli. 🙂 Aivan loistava ohje, kiitos kevensin vaan kun en päässyt polkemaan, vain luomaan lunta lue sohjoa! 😀

  3. Herkullisen näköistä. Mä en koskaan jaksa kuumentaa Bechamel-kastikkeen maitoa, enkä lisätä sitä vähitellen (vaikka äiti niin opetti…) Kylmä maito kerralla voi-jauhoseoksen päälle ja sekoitusta (puulastalla) niin kauan, että kastike sakenee. Ei tule möykkyjä vaikka ekalla kerralla pelkäsin 😉
    Tuo vuoka on muuten tosi hieno.

  4. Paluuviite: Tavallinen lauantai « Luimupupu

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s