Cycling is connecting people: Helsinki – Napoli

Jokunen viikko sitten lähetin Nokian sloganin Italiaan pyöräilyksi väännettynä: Cycling is connecting people. Nyt lähetän Italiaan uuden suomalaisen sloganin, Atrialta, eikä sitä tarvitse edes muuttaa. Se istuu ystävyyteemme kuin vasara naulan kantaan (hammer and nail): Good food, better feeling. Tämä juttu ei kuitenkaan kerro siitä, miten pyöräily yhdistää ihmisiä, maantiellä ja netin verkostoissa, vaan miten pyöräilevä ihminen voi yhdistää ystäviensä ruokakultuureja 😉

Aasinsiltoja? Miten pyöräily ja ruoka liittyvät yhteen? No vaikka miten! Itse viljelen totuutta ”mitä enemmän poljet, sitä enemmän voit syödä” – ”the more you cycle the more you can eat”. Kyllä yksi pyöräreissujen ihanuus on saada tutustua kunkin alueen ruokiin, siksi varmaankin juuri Italia vetää minua ja fillariani puoleensa 🙂

Koko maailman kansallisruoan pizzan alkuperä on kovin kiistelty, toki, ohutta leipää niukilla lisukkeilla on varmasti leivottu jo kauan ympäri maailmaa. Mutta eiköhän nykyaikaisen pizzan kotikaupungiksi voida ilman kateuden häivää nimetä Campanian pääkaupunki Napoli. Ja tästä alkoi lauantainen pizzailta, perjantaina.

Perjantaina, kyllä, sillä hyvän pizzan ydin on minusta kunnon taikinassa, josta pohja venytellään ja kaulitaan. Vettä, hyppysellinen hiivaa, ripaus suolaa, sopivasti vehnäjauhoja ja tilkka hyvää öljyä. Tässä kohtaa en vanno oliiviöljyn nimeen, minusta hyvä kylmäpuristettu suomalainen rypsiöljy on pizzataikinassa erinomaista. Tärkeää on kohottaa taikina rauhallisesti, viileässä, hitaasti ja kauan. Taikinan voi tehdä vaikka edellisenä iltana, mutta viimeistään aamulla. Ei kannata hötkyillä, se kostautuu kauliessa ja paistaessa. Pizzaa varten kannattaa pakastimessa olla pala tuoretta hiivaa. Sulata se, kerää se pöydältä, jos et muistanut laittaa kuppiin,  ja tee taikina 🙂

Perjantaina kirjoittelin juttua napolilaisesta ystävästäni ja luin välissä monenlaisia juttuja ja tarinoita Napolista, jossa en ole koskaan käynyt. Jossakin välissä luin myös supisuomalaisen Luimupupun blogia, jonka viimeisimpiä artikkeleita oli poronpaisti… meidänkin poroviikot alkoivat viime sunnuntaina 🙂 Päätipä siis tehdä ruokamatkan Helsingistä Miran kautta Napoliin!

Pizzaviini, MASIlta, tuli Veneton alueelta, sillä Alkosta en löytänyt mitään punaista Campaniasta. Ylipäätään alueelta ei viinejä meille taida juuri tulla? Poikkeuksena toki tulokas Triade Bianco della Campania, joka toimii valkoisen kylmäsavulohipizzan kanssa, mutta ei sitten muiden variaatoiden.No, Venetossa fillaroin viime kesänä kahteenkin kertaan, ja siellä asuu myös Jerry, jonka firma räätälöi pyörämatkoja Italiaan.

Pizzoja varioitiin neljä, quattro, kaksi lohipizzaa ja kaksi poropizzaa. Kaikki olivat toki ihania, mutta… aina lankeaa johonkin, ja vinkkaan molemmista vain paremmat 😉

White salmon pizza

Creme fraiche, cheese, cold smoked salmon. Rucola after baking.

Red reindeer pizza

Tomato sauce (tomatoes, onions, garlic, honey, salt and herbs), cheese, (honey) marinated red onions, cold smoked reindeer, blue cheese.

I have never been in Naples. ”Vedi Napoli e poi muori!” Shall I cycle and eat pizza in Naples? But have you seen Mika Kaurismäki´s movie ROSSO? In Como I met an Italian, who has never visited Finland but seen all Kaurismäki movies 🙂

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s