Torstai 17.6.2010 – Apenniinien yli

Tänään oli edessä mapin pyöräilyuran haastavin nousu. Vaikka hän on viimeisen vuoden aikana polkenut cervélollaan Col du St Bernhardille, Col du Galibierelle, Passo di Giaulle, Sierra Nevadaan, Monte Grappalle jne jne ei tänään riitä, että hän pääsee itselleen varmasti vaatimattomien Apenniinien yli. Minut oli pidettävä mukana!

Ensimmäinen etappi, 48 km Perugiasta Gubbioon, oli hikistä mutta maisemiltaan häikäisevää tietä! Päivän mietelause oli ”Liike vie eteenpäin. Hidaskin.” Ja veihän se 🙂

Acqua!

Lounas paninit söimme Gubbiossa, joka oli Viterbon isäntämme vinkki (must see). Gubbio on Assisin kanssa Umbrian keskiaikaisin kaupunki. Jo sijainti Apenniinien laaksossa, vuoren rinteen tyvestä ylöspäin kohoten, on häikäisevä. Ja meidän lähestymissuuntamme sinne oli täydellinen, näimme sen ensin lännestä, olimme itse ylhäällä vuorella, minkä jälkeen aloitimme fillareilla laskun laaksoon ja viimeisen polkaisun perille, ylös keskustaan.

Gubbio, Umbria, Italy

Jatkaessamme matkaa Gubbiosta Adrianmeren suuntaan (seurasimme tienviittoja Fano) kaivoimme repusta keltaiset heijastinliivit, jotka olin pakannut mukaan lähinnä mahdollisia yöajoa varten. Ne kun eivät vie tilaa eivätkä tuo painoa. Valitsimme ajettavuuden vuoksi tien S3, jolla on vilkasta liikennettä ja runsaasti tunneleita, jokunen jopa valaisematon. Olo rekkajunien rinnalla edes tuntui vähän turvallisemmalta, vaikka kieltämättä viimeinen tunneli alkoi vaikuttaa ahtaalta. Alamäki, mutta jarru pohjassa ja oikeaa seinää hipoen oli ajettava. Ainokainen sivulaukkuni on muuten oikealla, joten sille piti jättää pieni tila, valitettavasti. Rekoillla tuntui olevan tapana ajaa ryppäinä, niitä ei tullut yksi kerrallaan vaan usein kolmen neljän letka, aivan toistensa imussa. Etummainen kyllä näkee kaksi onnetonta pyöräilijää tienreunassa, mutta luulen että seuraavilla ei voi olla  mitään aavistusta. Kerran minun oli pysähdyttävä ja liimauduttava tunnelin reunaan kiinni, sen verran vauhdikas ja pitkä rekkasaattue ohi pyyhälsi. Ja kuinka ollakaan, jalkani alla oli nilkkaan asti ulottuva ruskeavetinen lammikko 😉 Ei ollut pyöräilyn ylevämpiä hetkiä, ei.

Tänään, kuten jokaisenä päivänä, saimme katsella kauniiden maisemien ohessa juhlaliputettua Italiaa. Jalkapallon MM-kisojen vuoksi kaikki pihat, portinpielet, ikkunalaudat ja mitä mielikuvituksellisemmat paikat ovat vehoiltu Italian lippuihin. Tänään pelasivat ainakin Ranska jaMeksiko, seuraava Italian peli on ilmeisesti sunnuntaina, jolloin meillä on lepopäivä Bolognassa.

Viva Italia!

Pysähdyimme Acqualagnaan, pieneen ja rauhalliseen kylään ison tien vieressä ja majoittauduimme Albergo Shineen. Ensimmäisessä kerroksessa on Ristorante ja toisessa hotelli, eipä siis tarvitse lähteä ruoan perään kauemmas.  Kahdeksan jälkeen tänne näytti kokoontuvan runsaasti paikallisia, syömään, surustelemaan ja katsomaan jalkapalloa. Yö kahden hengen huoneessa aamiaisella oli 59 €, palvelu sydämellistä ja hyvää, ruoka erittäin hyvää. Pesto pastani oli höystetty vihreillä pavuilla ja muutamilla kuutiolla uusia perunoita. Mielenkiintoista, kaunista ja herkullista! Tämä hotelli-ravintola näyttää olevan useamman sukupoloven työllistävä perheyritys. Yläkerran hotellin vastaanottoa päivystää isoisä, ravintolassa ja vähän kaikkialla härii poika, siis varsinainen isäntä, ja illalla baaria + tarjoilua hoiti parikymppinen pojanpoika.

Minun maisemani

Päivämatkaa kertyi 88,9 km, kokonaismatka on nyt 353,9 km. Uskalsin tehdä myös alamäkiajon mummoennätyksen, 51,3 km/h. Silloinkin piti jarruttaa niin että oikeaa kättä särki 😉 Onneksi kirurgi korjaa sen ensi talvena.

Pàivàn jààtelò, Gubbio

 

Mainokset

2 responses to “Torstai 17.6.2010 – Apenniinien yli

  1. Vetoköysi vai rohkaisevat sanat? 🙂 -Muistan, kun minäkin ylitin Col du St. Bernhardin (tuota sinun listaasi Matin ylityksistä luin siis) – autolla…

  2. Niin myötä- kuin vastakinkareissa. ❤

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s