Monte Grappa – Viinavuori

Giro d´Italia 2010

Lauantaina 8. toukokuuta 2010 Amsterdamissa alkavan ja 30. toukokuuta Veronaan päättyvän Giro d´Italian 14. etapilla Ferrarasta Asoloon (201 km) kavutaan fillareilla Monte Grappalle, Viinavuorelle. Tämän kinkareen vuoro on lauantaina 22. toukokuuta.

Monte Grappa, 1770 m,  on italialaisille piikki 1900-luvun historiassa. I Maailmansodan aikana se oli kolmen merkittävän taistelun kenttä (Battle of Monte Grappa). II Maailmansodan aikana se antoi piilopaikan ja suojan monille partisaaneille.

TÄSSÄ on mielenkiintoinen tarina I maailmansodasta, englanniksi.

Ja TÄSSÄ hyvä video, joka esittelee niin mennyttä kuin nykyisyyttä, ja aukeaa myös italiaa sen paremmin taitamattomalle.

Crossroads - Ammaniti or Mäkelä?

Hannu Mäkelän kirjassa Syksy Venetsiassa (TAMMI 2006) ajetaan Monte Grappan tienviitan ohi:

” -Entä sitten, entä nyt, minä tivaan, tyttö katsoo, lukee karttaa, käskee minun pitää silmällä myös sanaa Montebelluno; vaikka meidän tiemme ei sinne menekään, meidän pitää samaan suuntaan päästä. Dolomiittejä kohti. Sieltä edestäpäin löytyy vuori nimeltä Monte Grappa. Sekin nimi voi vilahtaa jossain viitassa, ole tarkkana. Viinavuori siis, muistan kyllä sen, minä pilailen. Miten suunsoittoni voikin olla tällaista. Ja taas hän katsoo karttaa, katsoo ja katsoo. -Pysäytä, hän sanoo sitten. -Mihin? -Mihin voit.”

Monte Grappa, huhtikuu 2010

Mitä sitten on Grappa? Se on italialaista viinaa.

Jotta viina on grappaa tulee sen valmistukseen käytettyjen rypäleiden olla kasvanut Italiassa, samoin puristaminen ja tislaaminen on tehty jossakin päin Apenniinien niemimaata. Ja Apenniinien niemimaahan alkaa Alpeilta 🙂

Grappan rinteet ovat purjeliitelijöiden suosiossa

Myös Duo Torvelo polkaisi tälle kinkareelle kevätleirillään Italiassa huhti-toukokuussa 2010. Silloin kun Helsinki-Vantaan yllä leijui islantilainen tuhkapilvi.

Torvelo

Tie Monte Grappalle

”-Tuolla on Monte Grappa, näettekö. Ette. Koska se on nyt hupun peitossa. Siitä me ennustamme sään. Kun Monte Grappa on hupun peitossa se tarkoittaa, että tulee ruma ilma. Ja mies pitää taidepaussin ja jatkaa: – Tai sitten tuleekin kaunista. Ja mies hymyilee, paljastaa hampaansa.”  (Hannu Mäkelä, Syksy Venetsiassa, OTAVA)

Mainokset

One response to “Monte Grappa – Viinavuori

  1. Paluuviite: Perjantai 2.7. – Monte Grappa, Viinavuori « -mip-

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s