Kotitarvepyöräilyn huippuhetkiä vuodelta 2009

Yhtenä joulukuisena lauantaiaamupäivänä jouduin olosuhteiden pakosta seuraamaan TV:n urheilulähetystä. Toimittajan hehkutusta vuoden urheilun huippuhetkistä kuunnellessani tulin tietysti kysyneeksi map:lta, mikä mahtaisi olla hänen kuluneen vuoden kuntourheilun huippuhetkensä. Oli minulla arvaus, ja oikeaan osuin, laajasta lajivalikoimasta huolimatta se oli pyöräilykokemus. Päätin pistää koko Voittamattoman Armadan eli oman perheeni miettimään kuluneelta vuodelta kunkin omaa pyöräilyn huippuhetkeä. Tässä ne ovat, ikäjärjestyksessä:      

MAP: ”Se on kapuaminen Col du Galibierelle (2645 m). Se vaan on legenda, josta tuli totta. Ja otettiin vähän kisaa.” Vähän?      

Team Torvelo Alpeilla syyskuussa 2009

minä MIP63: ”Vaikea valinta. Pientä vai suurta? Jostain ihanien arkiaamuisten työmatkojen keskeltä nousee muisto tunteesta, kun Hollannissa upottauduin kuumaan kylpyyn 10 tunnin ulkoilmaelämän jälkeen.” 

Hollanti, elokuu 2009

ESIKOINEN: ”Onks se huippuhetki kun vaan katsoo kun toiset polkee 24 tuntia? Varmaan se on se… Jos ei oo niin sit kyllä Berliini 🙂      

Berliini, kesäkuu 2009

KUOPUS: ”No kyl mä sen tiedän! Se on se päivä kun ajettiin isän kanssa kesällä Espanjassa ja se mäki vaan jatku ja jatku ja jatku. Ja sitte kun se lasku alkoi :D”      

Katalonia, kesäkuu 2009

IHMINEN ON UTELIAS. OLI PAKKO JATKAA JA KYSELLÄ TUTUILTA. Mitä sanoo…      

TOHELO: ” No tätä ei tarvi edes kaun miettiä. Kyllä se on ilta, kun työpäivän jälkeen saavuin Kööpenhaminaan, suunnistin BAISIKELIIN ja lähdin polkemaan marraskuisessa, pimeässä, vieraassa kaupungissa turvallisesti muun fillarikliiketeen imussa kohti hotellin oletettua sijaintipaikkaa. Se tunne oli… mahtava!”      

Kööpenhamina, lokakuu 2009

PIKKUSERKKU: ”Uh, tämä kuulostaa varmaan oudolta, mutta paras kokemus oli se, että pääsin jälleen ajelemaan 🙂 Selitys tähän on, että noin vuosi sitten sain murtuman vasempaan ranteeseeni(kaaduin kävellessä!). Koska olen vasenkätinen, jouduin myös opettelemaan kaikenlaista vähän niinkuin uudelleen kipsin poiston jälkeen. Lisäksi ranne oli aluksi ihan tönkkö :/ Kyllähän se sitten siitä jumppaamalla alkoi liikkua. Mutta koko viime talven jännitin milloin kaadun uudelleen ja hiihtäessäkin olin jotenkin ihan krampissa. Fillarilla liikkeelle lähtö tuntui jotenkin samalta kuin lapsena, kukaan ei pitänyt kiinni 🙂 Ja olin mielestäni kauhean korkealla! Ajattelin, että jos nyt kaaduun, niin oon ihan säpäleinä. No onneksi nämä ajatukset unohtui nopeasti.”      

2009

RUUSU vastasi kirjoittamalla proosaa, josta teen suoran lainauksen:     

”Ai elämyksiä
Parhaimmat on ihan hirveessä sateessa tai mäessä piitkän piitkän puurtamisen jälkeen. Tulet perille ja huomaat että olisit halunnut jatkaa matkaa. Sama homma kuin maratonin maaliintulossa, itku pitkästä itkusta. Mutta ekat kerrat on aina parhaita ja kunnon kasvaessa kiksiensaamiskynnyskin kasvaa. Siksi etelä-euroopan leirit. Siellä on MÄKIÄ.     

Ei siinä ole aikaa  tuijotella maisemia, edelläajavan persettä, tai no, hartioita vaan. Muuten lähtee henki.
Eikä matkalla ole aikaa jutella, merkkihuudot; huh ja huhhuh pitäis olla ainoat mitä kuuluu. Muuten loppuu henki.
Eikä kulttuuria, politiikkaa, ihmissuhteita, seksiä. Mitään muuta kuin missä kaverit on ja mitä teet. Muuten kaikilta lähtee henki.     

Team Torvelo Alpeilla, syyskuu 2009

Miitta Sorvalin ja Timo Parvelaisen sanoin, pieruhuumori on parasta huumoria. Map on siis humoristi.     

Joku paikka? Se oli toi Susan laakso. Kahden rajan ylitys. Yli kolme kilsaa nousua päivälle. Ensin yli kilsa nousua Brianconista. Pikku kiriä siinä, hiki tulee. Ja vot, yllättäen 26 km pelkkää alamäkeä. Koskaan ei ole harmittanut niin paljon alamäessä, tuuppaat seitsemääkymppiä alas ja kartasta tiedät, että kohta mennään ylös. Varmaan se Susa oli ihan kälynen mesta, en muista yhtään. Mutta sen muistan, kun kaupungista lähtiessä oli heti tuttu liikennemerkki; nousuprosentti. Ja kymmenen. Kiva. Koko mäki. Sitä sitten tööttäämään, kolmen vartin jälkeen pikainen pullojen täyttö vuoristopurosta ja matkaan. Jossain vaiheessa alkaa pilvet sitten tulemaan vastaan. Ja Masa hirnahtelee Italian rajakyltin näkyessä. Mutta ei, vielä on rouhastu pystysuoraan seinämään joku serpentiininriekale. Ylös. Pilvet jää taakse. Mäki jatkuu. Taitaa olla kylmä. Naurattaa ja itkettää. Huippu tulee…Ja sitten kaikki peliin tasaisella, pitää saada yli 65 vauhtia.
Seuraava alamäki on kuolemaa halveksuvaa serpentiinin pommitusta. Autoista ohi. Ei mitään väliä. Vanha Tourin reitti. Antaa palaa.”      

Susa, Italia, syyskuu 2009

 TYÖKAVERI: ”Kai se oli, kun viime syksynä matkamittarin ostettuani totesin, että vaivaisen 4,5 km yhdensuuntaisesta työmatkasta kertyy nopeasti syksyn mittaan 500 km polkaisu :)” Pienistä puroista syntyvät suuretkin virrat.     

Helsinki, tammikuu 2009

ISO-ILVES jäi miettimään. Elämys, ei siis suoritus? Onko se kahvitauko Saimaan ympäriajossa vai viimeinen päivä kevään Katalonian reissulla. Molempiin liittyy samoja muistoja. Märkä, väsynyt, onnellinen.     

Katalonia, huhtikuu 2009

PIKKU-ILVES oli vastauksessaan nopea ja varma. ”Kyllä se on se Saimaan ympäriajo.”

Saimaan Mona Lisa, kesäkuu 2009 (kuva: Ilves)

Sitten mieleen alkoi virrata monia, monia ihania fillarihetkiä. Polkes päiväkahville Tumpelon kanssa Linnunlauluun. Kesäyönä kotiin yöleffasta. Kesällä kotiin tarakassa laatikollinen mansikoita. Sadesuojan rakentaminen lämpöiselle parsapiirakalle. Ja onhan niitä muitakin. Vaikka se, kun joku laittoi pesukoneeseen geelipusseja. Tai törmäsin pimeässä työhuoneen katossa roikkuvaan pyörään. Puhdistin märkivää asfaltti-ihottumaa. Takakumi tyhjeni aamulla kesken työmatka. MUTTA PYÖRÄILY ON KIVAA 🙂

Mikä oli sinun kotitarvepyöräilyn huippuhetkesi vuonna 2009?

Mainokset

One response to “Kotitarvepyöräilyn huippuhetkiä vuodelta 2009

  1. Miksun proosassa on pointtinsa.. Aika moniin kesän reissuihin liittyy sade ja kylmyys..

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s