Pyöräilijän paikka pyörätiellä

Viimeaikainen vireä keskustelu pyöräilijän paikasta liikenteessä on ansiokkaasti tuonut esille suomalaisen liikennesuunnittelun mielenkiintoisia kotoperäisiä piirteitä. Kuten esimerkiksi sen, että jalankulkijat ja huomattavasti nopeammin liikkuvat pyöräilijät niputetaan käyttämään samaa ajoradan osaa.

Erityisen huomion arvoista minusta on se, että kaiken lisäksi näillä pyörätie-jalkakäytävillä  erilaiset liikkujaryhmät vielä systemaattisesti ja tasaisin välein sekoitetaan. Toisinaan sekä jalankulkijoiden että pyöräilijöiden pitäisi kulkea oikeaa reunaa, sitten saattaa valkea viiva jakaa väylän kahtia ja molemmat käyttäjäryhmät siirtyvät oman kaistaleensa oikeaan reunaan. Ja vastaan tuleva liikenne tekee samoin. Ehkä.

Pyöräilijän paikka pyörätiellä?

Pyöräilijän paikka pyörätiellä?

Lyhyin reitti kotiovelta työpaikkani pyörätelineelle on noin 5 km. Saan ajaa lähes koko matkasn pyörätietä, kesät talvet. Tällä 5 kilometrin matkalla pyöräilijän paikka pyörätiellä muuttuu kahdeksan kertaa! Tämä tarkoittaa esim. menomatkalla keskimäärin 625 metrin välein paikan vaihtoa. Oikea reuna – keskelle (= kaistan oikea reuna) – oikea reuna jne. Saa siinä tarkkana olla, niin tällaiset keski-ikäiset tädit kuin 3. luokkalaiset koululaiset. Paluumatka on armollisempi 😉

Vai onkohan tällä järjestelyllä joku syvempi tarkoitus? Jos tällä vaikka testataan kansalaisten tarkkaavuutta ja reaktiokykyä?

Muuten, huomenna torstaina 1.10. on pääkaupungissa mahdollisuus osallistua Tsygällä duuniin keskustelutilaisuuteen… klo 17-19 eduskunnan pikkuparlamentin Kansalaisinfossa (Arkadiankatu 3)

Mainokset

4 responses to “Pyöräilijän paikka pyörätiellä

  1. Antamasi esimerkki kuvaa hyvin, kuinka umpimähkäistä pyöräilijän huomiointi liikennesuunnittelussamme on ja miten sattumanvaraisesti pyöräilijä suunnitelmia toteutettaessakin huomioidaan.

    Pyöräilijän paikasta liikenteessä pitäisi eittämättä nostaa entistä enemmän keskustelua. Täytyypä kirjoittaa asiasta lisää Kaupunkifillari-blogissakin tilaisuutemme jälkeen.

  2. HKR laittaa juuri sen merkin, mikä sattuu lavalla olemaan. Ja maalausporukka katsoo merkkiä ja miettii itse mitä ja miten maalataan. Esim. pysäkki ohitukset ovat lähes aina ilman erottavaa viivaa, vaikka juuri niissä kohdissa viiva ja mahdolliset suojatieviivat pyörätiessä olisivat todella tarpeelliset (+pyöränkuvat, luonnollisesti). Uudessa hakamäentien kevyenliikenteen väylissä mm. Y-risteykset ovat viivattomia riskikohtia. Kun niissä toivoisi olevan selvät merkinnät, joka varottaisi vaaratilanteista ennakoivasti. Reilusti pyöränkuvia ja poikkiviivaa maahaan, niin luulisi ”kellojen” soivan.

    Toinen ihmetys on taajamissa paljon käytetty ratkaisu. Kadun toisella puolella menee hyvä viivalla erotettu pyörä-jalankulkuväylä, joka jatkuu lähes moitteetta. Mutta kadun toiselle puolelle on siitä huolimatta laitettu yhdistetty pyörä-jalankulkumerkki, joka puolestaan alkaa ja loppuu merkillisesti. Eikö toista puolta todellakaan voi pyhittää ainoastaa jalankulkijoille? Vai pitääkö nekin pätkät saada jälleen sinne pyörätieverkon kilometreihin? En ymmärrä!

  3. Niinpä, niinpä. Tosiasiassa minusta olisi parempi olla tekemättä pyöräteitä kuin tehdä huonoja. Poljen mieluusti reilusti ajotiellä ja noudatan yksiselitteisesti samoja liikennesääntöjä kuin muutkin ajoneuvot. Silloin yleensä liikennevalotkin vetävät paremmin 😉 Mielummin olen teiden tukko autoille kuin jalankulkijoille.

  4. Onneksi pyörien reitit on täysin ilman sinne ohjausta ja ilman merkkejä, niin niitä ei näe, eikä tarvitse nähdä. Ja silloin saa todellakin konkeloida laillisesti kadulla. Mikä on ainakin tämän hetkisellä pyöräverkko toteutuksella paras vaihtoehto. Mutta edelleen on näitä Annankadun tai Yrjönkadun jalkis-pyöräilijöitä. Pitäisikö alkaa kampanioimaan kriittisesti myös ”0maa kansaa” vastaan. Mistä moinen luovuus tulee, että sinne rollaattorien ja vanhusten sekaan on aivan pakko päästä ajamaan. Itseäni kyllä bussit pelottaa Hämeentiellä ja Manskulla, mutta minkäs teet, kun laki on laki. Toivoisin sinne pyöräilemään myös pyöräpoliisit, niin näkisivät oikeasti miten pahimmillaan bussikuskit näyttävät mieltään.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s