Polkupyörän matkamittarin kalibrointi

Tätä vanhaa juttua vuodelta 2009 luetaan edelleen sen verran, että laitan alkuun pienen päivityksen huhtikuussa 2012.

TÄMÄ JUTTU EI SISÄLLÄ OHJEITA FILLARIN MATKAMITTARIN KALIBROINTIIN vaan tarinan siitä, miten pieleen se voi mennä.

Paras tapa saada mittari toimimaan helposti on ostaa se asiansa osaavasta liikkeestä paikoilleen asennettuna 🙂 Minä ja kuopus käytimme tänä keväänä Helsinginkadun Cycle Centerin ammattitaitoa. Kun en jaksa enää lukea noita manuaaleja…

Sitten vuoteen 2009.

* * *

Regina, katujen kaunotar, sai polkupyörän matkamittarin muutama päivä ennen heinä-elokuun vaihteessa tekemääni Hollannin fillarireissua. Mittari ei tiedä, minkä kokoiseen pyörään se kiinnitetään, joten siihen tulee ohjelmoida renkaan koko. Tarkka kalibrointi pitäisi tehdä mittaradalla, jotta pyörällä ajettu kilometri vastaisi todellista kilometriä. Reginan mittarin tarkka kalibrointi jäi tekemättä… tyydyin ennen matkaa toteamaan , että lähikauppaan on aina ollut noin kilometri ja keskustaan reilu 11 km.

Hollannin matkalla emme asiaa juuri miettineet, poljimme ja katselimme maisemia. Sitten palasimme kotikulmille, map:n moneen kertaan polkemille poluille.

Maanantaina 10.8. lähdimme kotoamme Pohjois-Helsingistä vieraisille Meripolkijoiden luo Porvooseen. Ensimmäisen ”virheen” map huomasi Tapanilassa, jossa kuopuksen kettingit sunnuntaisella lenkillä katkesivat (todella, katkesivat). Kodin ja ks. paikan välimatka ei ollut sama kuin kuopuksen mittarissa. Toisen kerran map kysyi ajettua matkaa Ilveksen kotitalon liittymässä. Sekään ei kelvannut, kilometrejä olisi pitänyt kertyä himppusen enemmän. Kolmas kolaus tuli Söderkullassa; sinne on AINA KAIKKIEN mittarimiesten mukaan ollut pikkuisen pidempi matka. No, sovimme että minulla on kuntomittari, jolla ei kuvittele itsestä liikoja 😉 Meripolkijoiden pihassa mittarissa oli 45 km, keskituntinopeutemme ei vastannut map:n kokemusta ajosta. Päätimme selvittää asian seuraavana päivänä.

Meripolkijoiden yltäkylläisen kestityksen jälkeen riitti energiaa ja palasimme tiistaina 11.8. pääkaupunkiin hieman pidempää reittiä. Ostettuamme Porvoon keskustasta pakolliset kauralakritsat suuntasimme Hinthaaran liittymästä Kuninkaantien reittiä kohti Sipoota. Porvoon mutkaisella ja pikkumäkisellä maalaistiellä sai kokea myös tuulahduksen keskieurooppaa; rinnakkainajelu autojen kanssa oli sivistyneen mieluisaa. Onkohan tässä kohtaa Itä-uuttamaata ihan oma autoilijarotu, joka osaa rauhassa odottaa ohituspaikkaa, vaikka vauhtia pitäisikin hiljentää? Lisäksi ohitukset tehtiin riittävän kaukaa 🙂 No, tämä ihanuus väheni sitten loppumatkasta.

Reitin loppupuolella testasimme mittarin Tuomarinkylän suoralla maratoonarin urheilutieteellisen sentintarkalla mittaradalla. (Maratoonarin kirjavinkkilinkki on tässä.) Ja niin se on, että Reginan kilometri on vasta 920 m, jokaisesta polkemastani kilometristä ”puuttuu” noin 8%. Tämä on ihan mukava virhe, sillä 45 km matka Hamariin olikin todellisuudessa 49 km. Ja 64 km paluumatka olikin 69 km. Olisi ollut noloa, jos virhettä olisi ollut toisinpäin, eli olisin kuvitellut polkeneeni enemmän kuin itse asiassa tein 😉

Nyt tämä menee vähän jossitteluksi, MUTTA  luulenpa, että lauantainen Helsingin ympäriajo olikin 80 km eikä 74 km ja kahdenksan päivän aikana Hollannissa poljimme 841 km sijaan 908 km (pisin todellinen päivämatka olikin 171 km).

Semmoista sattuu 🙂

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s