Hollannin fillarimatkan jälkiviisastelua

Tein heinä-elokuun vaihteessa map:n kanssa kahdeksan päivän fillarireissun Hollantiin. Poljimme siellä 841 km (todellisuudessa 908 km, kts. mittarin kalibrointi); lyhyin päivämatka oli 28 km ja pisin 158 km (171 km). Hollannin reissun jutut on nyt kuvitettu . Toivon, että niistä olisi iloa ja apua jollekin vastaavaa reissua suunnittelevalle. Ainoa vinkki, jonka haluan pyörämatkaa suunnittelevalle antaa, on tämä: toteuta se! Älä mieti liian pitkään 😉 Minua odottaa enää pyörän pesu, kokoaminen ja huolto. On siis jälkiviisatelun aika.

Amsterdam 4.8.09

Amsterdam 4.8.09

Mitä tarpeellista map:n repusta löytyi – mitä minulla ei ollut

 • nippusiteitä
 • teippiä
 • ohutta rautalankaa
 • pienet sakset
 • minikokoinen matkavedenkeitin kahdella kupilla 🙂

  "...nippusiteellä me paikkaamme sen..."

  "...nippusiteellä me paikkaamme sen..."

Aurinko armas

Pyöräilijä on koko ajan alttiina auringon säteilylle, vaikka päivä olisi pilvinen. Hyvästä pohjarusketuksesta huolimatta ihoa kannattaa suojata kunnon aurinkovoiteella. Muuten voi illalla poskipäät punoittaa, vaikka juomana onkin ollut vain vettä. Jollei halua vartalolleen pyöräilyvarusteiden (shortsit, pusero, sukat, hanskat ja kypärän hihna) kuvioita on paras unohtaa koko laji.

Mitä puuttui tai oli liikaa

Varusteluetteloni löytyy täältä.

Toppi oli melko turha, sillä olen sen verran niskan viimalle arka etten ajanut siinä kuin yhden kuuman päivän Flevolandissa. Tosin, sääolosuhteita ei voi ennustaa.

Yhdet urheilualushousut ajoon oli ok, ne sai pestyä illalla ja olivat yleensä melko kuivat aamulla. Turhaa niukkuutta oli yhdet alushousut ajamisen jälkeiseksi illaksi. Koska ne olivat illan viimeinen käytettävä vaate tuli ne heti ensimmäisenä iltana pestyä vasta hampaiden kanssa samaan aikaan. Ja koska ne olivat aamulla vielä märät, ripustin ne kekseliäästi fillarin tarakkaan viimassa kuivumaan. Eivät kuivuneet, kun tuli muutama aamupäivän sadekuuro, sen sijaan ne muuttivat väriä valkoisesta mustiksi 😉 Heitin roskiin ja ostin muutamat uudet.

Ajolasit japitkien trikoiden sijan irtolahkeet eivät olisi olleet pelkkää turhamaisuutta… Sen totesin Flevolandin päivinä 1.-2.8. Harkitsen jatkossa, ehkä.

Kartta ja kompassi

Olin printannut mukaan kartan Shipholdin lentoasemasta, sen oikeassa yläkulmassa näkyi osittain Amsterdam. Se olikin riittävä, sillä heti lentoasemalta ostamani kartta Fiets ideeën kaart 2009 oli erinomainen reittiopas ja kompassin kanssa riirrävä. Paikallisia karttoja olisi saanut aina alueilta, mutta emme juuri niitä kaivanneet. Sitäpaitsi niiden mittakaava oli meidän pyöräilyyn liian pieni, niiltä ajaa hetkessä ulos.

Omatekemä karttatelinen oli erinomainen! Siinä pysyi myös kompassi kätevästi käden ulottuvilla. Kompassia tarvitsin välillä muuhunkin kuin suunnan ottamiseen, siinä on toimiva pieni suurennuslasi. Ilman kompassia en matkaan lähtisi, sitä käytimme ja tarvitsimme paljon. Esimerkiksi kaupungeista ulos ajaessa oli monesti nopein ratkaisu ottaa ensin oikea suunta, polkea jonkun matkaa ja odottaa, että pyörätien opasteita ilmestyy reitille. Joskus myös yksinkertaisesti eksyimme reitiltä, kadotimme opastaulut tai tulkitsimme niitä väärin. Kompassin avulla voi hyvin linjata reitille takaisin.

Majoitus

Voi olla rohkeaa lähteä sesonkiaikana matkaan ilman minkäänlaisia majoitusvarauksia tai -tiedusteluja. Halusimme kuitenkin olla täysin vapaita polkemaan minne haluamme ja muuttamaan suunnitelmia päivän mittaan. Ennakkovaruksilla voisi ehkä säästää jokusen euron ja jonkun verran vaivaa, mutta se olkoon vapauden hinta. Seitsemän yötä maksoivat meille kahdelle yhteensä 586,40 €, se tekee keskimäärin 84 € / yö. Kallein majoitus oli 98,50 € (Emmeloord), edullisin 50 € (Vlissingen). Osaan sisältyi aamiainen, osaan ei.

Ruoka

Tavoitteemme oli, että ruokailu hoituu päivän aikana niin hyvin, ettei illalla ajon jälkeen tarvitse kuin pienen iltapalan. Energiaa otettaisiin silloin kun sitä kulutetaan. Tässä onnistuimme hyvin. Oma kestosuosikkini oli ruotsalainen näkkileipä, jota apuajajani map hankki minulle tarvittaessa vaikka IKEAsta ja kuljetti etulaukussa käden ulottuvilla. Näkkäriä tuli pureskeltua monta palaa 🙂 Emme harrastaneet ”raskaita” ruokia ja aterioita, pyöräillessä sellainen syöminen ei vain meille maistu.

Rahaa ruokailuun kahdeksana päivänä kului 301,51 €, mikä tekee keskimäärin 19 €/henkilö/päivä. Tuntuu aika pieneltä, mutta kyllä tämä on aika lähellä totuutta.

Edam-juustoa Edamissa

Edam-juustoa Edamissa

Muut menot

Muita kuluja tuli 84,50 €, josta fillarienkassien säilytykseen 36 €. Loput koostui kosmetiikasta, lautta- ja WC-maksuista, kartoista ym. pienestä.

Pyörien huoltoon kului 15 €, ja tuliaisiin sitten jotakin…

Kenelle suosittelen

 • pariskunnille, nuorille ja vanhoille
 • lapsiperheille, jopa hyvin pienten lasten kanssa (vuokraa perhepyörä!)
 • kaveriporukoille
 • retkeilyhenkisille polkijoille
 • EI sovellu härvelimiehille leiripaikaksi, monestakaan syystä

Miksi Hollantiin?

 • erinomainen pyöräilykulttuuri
 • hyvät merkityt pyöräreittiverkostot
 • mielenkiintoista katseltavaa, sekä rakennukset että maaseutu
 • paljon silmänruokaa, esim. hollantilaisten tapa koristella talonsa ja pihansa on… hauska
 • ainutlaatuinen vesielementti
 • tasaisella maalla matka taittuu joutuisasti, ehtii nähdä enemmän 🙂 ja maisemien vaihtuessa mielenkiinto pysyy hyvin yllä
Mainokset

2 responses to “Hollannin fillarimatkan jälkiviisastelua

 1. hei!
  Löysin matkakertomuksesi googlaamalla. olemme tänä kesänä lähdössä perheen kanssa Hollantiin juuri tuolla heinä-elokuun vaihteessa. Olemme alustavasti reittiä suunnitelleet ja tarkoitus olisi polkaista etelämmäksi, mahdollisesti Belgian puolelle Bruggeen saakka. Voi olla, että joku taival joudutaan tekemään junalla/jokilaivalla yms. Lapset ovat vasta 3 ja 7v.

  Asia, joka oikeastaan on eniten mietityttänyt on juuri tuo majoitus. Löysittekö hyvin joka illaksi yöpaikan? Varasitteko sen vasta perille päästyänne vai mietittekö jo vähän aiemmin päivällä määränpäätä. Olisi niin paljon helpompaa ilman tarkkaa ennakkosuunnittelua… etenkin lasten kanssa, kun ei koskaan voi tietää kuinka pitkään jaksavat ja missä löytyykin kivaa tekemistä.
  Hyviä reissuja jatkoonkin!

 2. Heips!

  Aivan ihana ajankohta lähteä fillarilla Hollantiin 🙂 Varmasti kiitollinen kohde pienten lasten kanssa. Meilläkin oli aluksi tarkoitus polkaista Bruggeen, mutta siinä matkalla suunnitelmat sitten muuttuivat – suhasimme innoissamme sinne tänne.

  Teemme yleensä matkaa ilman varsinaista suunnitelmaa, eli katsomme mihin asti jaksamme ja haluamme polkea ja sitten aloitamme kolkuttelun ovelta ovelle. Näin myös Hollannissa. Siihen liittyi juuri tuo mainitsemasi suloinen vapaus, mutta myös riski jäädä yöksi ulos, mitä ei koskaan ole käynyt, vaikka lähellä oli. Tiukan paikan tullen on paras apu kysellä neuvoa ihmisiltä.

  Saarilla oli tuohon aikaan paljon hollantilaisia, saksalaisia kuin muitakin lomailijoita. Monesta turisti-infosta saa hyvin tietoa alueen majoituksista, hotelleista, B&B pakoista, maatilamajoituksista ja muista, joita ei aina päätien varrelle huomaa. Soitto ja varaus ennen hämärän tuloa kyllä vähentää kummasti stressiä. Joskus jouduimme soittamaan Suomeen ja pyytämään jonkun googlaamaan hotellin tms. sopivasta paikasta. Mutta aina löytyi tilaa, paikat vaihtelivat pienistä huoneista tasokkaisiin **** hotelleihin. Lasten kanssa en jättäisi majoituksen etsimistä hämärän tuloon, niin kuin meillä joskus käy.

  Jo Schipholdin lentoasemalla on hyvä info-piste, josta kannattaa hakea karttoja, esitteitä ja vinkkejä. Nautinnollista ja ihanaa matkaa teille, koko perheelle! Aion kyllä palata polkemaan niihinkin maisemiin, joskus. Kohta lähden polkemaan pariksi viikoksi viisihenkisessä porukassa Unkari-Itavalta-Slovakia suuntaan. Ja samaa sitä minäkin miettin… mitenkähän siellä löytää majoitusta, viidelle.

  -mip-

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s