8. päivä: Hollannin fillarireissu päättyy

Tiistai aamuna 4.8. hotellin verhot aukaistessani odotti kadulla näkymä kuin ruotsalaisesta tv-elokuvasta. Hotellin edusta oli suljettu poliisin punavalkoisella sulkunauhalla, kadulla käyskenteli kolme virkapukuista ja kaksi siviiliasuista Alankomaiden virkavallan edustajaa. Tämä ei taida olla polkupyörävarkaus. En tohtinut lähtiessä liiemmin kysellä tapahtumista, hotellin henkilökunta näytti tyynnyttelevän aamurutiinien ohessa yövuorossa ollutta kollegaa.

Kurt Wallander vai Jan Van Lander?

Kurt Wallander vai Jan Van Lander?

Tähän päivään päättyi kahdeksan päivän fillarireissu Hollannissa. Aamun aluksi kävin yhdessä eilen googlaamassani pyöräkaupassa (Bob orange bicycles)ostamassa tilavat, kätevät ja arkipyörä Orvokkini väreihin sopivat sivulaukut Suomen syksyisiin työ- ja kauppamatkoihin, 46 €. Jos berliiniläiset ovat fillarin takakorikansaa niin hollantilaiset ovat sivulaukkukansaa. Sivulaukkuja on kaikilla ja kaikenlaisia; tässä on linkki, josta voi käydä katsomassa muutamia malleja 🙂 Myöhemmin päivällä löysin kuopukselle etsimäni shopperin, kauniin vaaleanpunaisen pyörän sivulaukun, joka on samalla ”käsilaukku”, 28 €. Se löytyi ihan tavallisesta HEMA-tavaratalosta.

Wetwringschans, Amsterdam

Weteringschans 195, Amsterdam

Sitten muutama muu kaupunkikulttuurijuttu, ennen kuin iltapäivällä polkaisimme lentoasemalle purkamaan pyöriä kuljetuslaukkuihin. Amsterdamin päärautatieasemalla mietin, olenko koskaan nähnyt yhtä paljon polkupyöriä yhdessä paikassa. Joku ehkä on. Monikerroksinen, ilmainen fillariparkki on auki ympäri vuorokauden. Se on vartioitu, mutta tietysti pyörä jää sinne omalla vastuulla. Jotta parkista ei synny pyörien hautausmaata on kaupunki varannut oikeuden poistaa 28 vrk koskematta olleet pyörät pois.

Päärautatieasema, Amsterdam

Päärautatieasema, Amsterdam

 Lähtökahvit joimme museoaukiolla, monen muun matkailijan seurassa. Tämä kaupunkia kiertävä turistiperhe oli vuokrannut kätevän perhepyörän, joita näkee Hollannissa käytetössä aika paljon. Perheen isän mukaan se on ”erittäin turvallinen ja kätevä tapa liikkua lasten kanssa vieraassa kaupungissa”.

Safe and practical with children - thanks for photo!

Safe and practical with children - thanks for photo!

Lentokentälle suunnistimme aluksi kompassin ja kartan avulla, lopuksi seurasimme punavalkoisia opasteita. Emme käyttäneet moottoritetä 😉 Pakkausteknisistä seikoista ja parista sivulaukusta johtuen pyörälaukkumme painoivat hieman enemmän kuin tullessa, minun 20, 0 kg ja map:n 23,2 kg. Kun virkailija katsoi onnettoman pieniä käsimatkatavaroitamme hän vain totesi, että ehkä pyörät ovat kasvattaneet lihaksia viikon aikana. Emme maksaneet muutamasta ylipainokilosta siis mitään. Niin merkittävä osa hollantilaista identiteettiä pyöräilyharrastus näyttää olevan, että lentoyhtiön tarjoaman sämpylän pakkauksen päälipuolta koristaa pyörä, fiets. Tuulimyllyt, tulppaanit ja puukengät tulevat vasta kääntöpuolella.

fiets

fiets

 Kentällä vaihdoimme pyöräilyasut arkivaatteisiin, sillä Miksu ilmoitti map:lle tulevansa meitä pakulla vastaan. Kotona odotti kuumeinen esikoinen ja komean kakun leiponut kuopus, joka määritteli sisarensa sairauden sikainfluenssaksi. No, oli mikä oli, onneksi tämä tauti ei tullut perheeseen yhtään aikaisemmin, vaan saimme tehdä onnistuneen fillarireissumme Hollantiin.

Päivämatka 28,27 km

Koko reissun kokonaismatka 841,22 km

Sää aurinkoinen, +26 C

Päivän PLUSSA:

Päivän MIINUS:

Fillarit pääsivät yöksi omaan kotiin 🙂

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s